Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sista chans att fixa betyget

/
  • Tvillingbröderna Emil Thyr och Niklas Thyr hoppas på att få godkänt betyg i matte efter sommarskolan.
  • Helena Andersson använder sig av whiteboardtavlan för att förklara hur man kan räkna ut omkretsen.
  • Elin Mattsson tar hjälp av Helena Andersson för att förstå bland annat algebra och ekvationer.
  • David Blixt vill få ett godkänt betyg i matte för att kunna komma in på musikprogrammet på Glada Hudikskolan i höst.

Eleverna ropar ivrigt på läraren Helena Andersson.

– Hur räknar man ut omkretsen på en rektangel?

Helena Andersson förklarar pedagogiskt på den stora whiteboardtavlan.

Annons

För tredje året i rad har Skolverket avsatt pengar till sommarskola i Nordanstig. Under två veckor får högstadieelever möjlighet att ordna godkänt betyg i svenska, engelska och matte.

– Eleverna kan ha kriterier som de inte har uppnått under terminen i något av ämnena. Här får de chansen att fixa ett godkänt betyg, säger Helena Andersson, lärare på Bergsjö skola i matte och no.

37 elever från hela kommunen kom till sommarskolan den första dagen i Bergsjö. En del klarade av sina prov de första dagarna medan andra har en del prov kvar att göra.

– Vi har fått information om vilka kriterier som eleverna inte har uppnått. Så nu kan vi kolla av med prov att de har lärt sig det, alla elever här har en individuell plan för de här två veckorna, säger Helena Andersson.

Tre pedagoger och tre gymnasieelever finns tillgängliga för eleverna. Mindre grupper och lättare att få hjälp svarar många av eleverna på frågan vad som är bäst med sommarskolan.

– Man lär sig bättre och så får man mer hjälp här, säger Niklas Thyr.

– Det är bättre att gå två veckor extra i skolan nu än att gå om ett helt år på gymnasiet, säger David Blixt som har slutat årskurs nio och hoppas komma in på musikprogrammet på Glada Hudikskolan till hösten.

Elin Mattsson får hjälp av Helena Andersson att räkna ut omkretsen av en rektangel. Elin Mattsson har slutat årskurs åtta på Bergsjö skola och behöver komma ikapp lite i matte.

– Jag får hjälpa att komma ikapp nu och så behöver jag inte kämpa lika mycket i början av nästa termin. Nu kommer jag vara med från början, säger Elin Mattsson.

Helena Andersson har sett flera glada elever som klarat sina prov och fått ett godkänt betyg i ämnet. Senast på torsdag nästa vecka ska betygen för eleverna som slutat årskurs nio rapporteras in.

– Det är en sista chans att fixa betygen till gymnasiet. Man kan inte komma hit och läsa in en massa saker, utan sommarskolan är en möjlighet ifall det är vissa kriterier som man inte har uppnått, säger Helena Andersson.

De allra flesta eleverna är flitiga och sitter kvar vid bänkarna när det blir rast. Det skrivs bokrecensioner, både på engelska och på svenska. Räknehäftena fylls med uträkningar som noga kontrolleras med facit.

– Jag hoppas att de ser hur mycket man klarar av ifall man använder tiden effektivt. De hinner jätte mycket under en dag bara de vill. Jag hoppas att de tar med sig det sen när terminen börjar igen, säger Helena Andersson.

Mer läsning

Annons