Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En oskyldig fråga"

/
  • Sverker Söderström är kritisk till bemötandet i OU.

– Vad skapar vi för kultur? undrar kommunrevisionens ordförande, som anser att socialchefen tystats.

Annons

Omsorgsutskottets, OU, ordförande Åke Bertils, (S), ville inte överlämna ordförandeklubban till kommunrevisor Sverker Söderström, eller låta socialchefen svara på frågor om sin tjänst. Bertils fastslår att OU inte hanterar personalfrågor , och att han är vald till ordförande. HT har tidigare sökt Sverker Söderström, utan resultat. Nu bemöter han OU-ordföranden men vill i frågan om ordförandeskap inte fastna i detaljer:

– Det där kan vi nog komma överens om. Huvudfrågan är att oavsett ordförande är det viktigt att få svar på frågor. Revisionen reagerar mycket starkt mot att en tjänsteman inte kan yttra sig.

Bertils anser inte att OU är rätt forum?

– Vi hade i förväg skickat vårt förslag till dagordning, de kunde förberett oss och meddelat att vi inte fick ställa frågan. Det var en oskyldig fråga om hur socialchefen tyckte det gick att kombinera sina arbetsuppgifter. Kan man inte ställa frågan: hur tycker du det går på jobbet? Vad skapar vi för kultur med detta?

Alla är inte odelat positiva till socialchefens utvidgade tjänst. Kan någon ha misstänkt en dold agenda?

– Det fanns ingen sådan tanke. Det har ju glädjande nog varit vissa klättringar i vissa rankningar på sistone, jag ville be honom berätta om det. Jag förstår inte att det blev en så stor grej.

Du skriver till kommunen att OU brutit mot kommunallagen, det är allvarligt?

– Det vore allvarligt om vi inte gjorde något. Vi träffar snart kommunstyrelsen, hur snacket går då får vi se. Vi ska granska år 2015 över huvudtaget, detta är en liten detalj, inget bärande. Förebyggande.

Mer läsning

Annons