Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En levande fiskehamn

/
  • Ungefär två tom strömming blev dagens fångst.
  • Johan Blomqvist från Luleå och Daniel Lindblom från Kalix fiskar tillsammans i Mellanfjärden.
  • Björn Larsson slutade som yrkesfiskare i början av 1980-talet. Han är ofta nere i hamnen och hjälper till när trålarna lägger till.
  • Det blir allt färre yrkesfiskare. Johan Blomqvist drygar ut säsongen genom att åka söderut och tråla efter strömming.
  • Johan Blomqvist och Daniel Lindblom hjälps åt med att se till att strömmingen förvaras på ett bra sätt.
  • Björn Larsson fiskar i dag bara för husbehovs skull, men han hjälper gärna till i hamnen när fångsten kommer in.
  • Björn Larsson hjälper Johan Blomqvist att lägga till i hamnen.
  • Björn Larsson tycker att det är roligt att hamnen i Mellanfjärden fortfarande är levande.

– Det är roligt att det är lite aktivitet här i hamnen nu, säger Björn Larsson meddans vi väntar på att två trålare ska komma in till hamnen.

Annons

Björn Larsson i Mellanfjärden har varit yrkesfiskare i över tjugo år. Han slutade i början av 1980-talet. Det krävdes stora investeringar för att företaget skulle fortsätta att gå med vinst, så då bestämde han sig för att sluta i stället. I dag fiskar han bara lite för husbehovs skull.

Det är över fem år sedan den sista trålaren som hade hemmahamn i Mellanfjärden lämnade för gott. I dag är det fyra trålare från norra Sverige som ligger i hamnen för att tråla efter strömming ett par månader om året. Klockan börjar närma sig sju på kvällen och vi ser fiskarna närma sig inne i viken. De gick ut redan vid tre på morgonen. De har trålat ungefär 36 distansmil ute till havs, och fångsten blev i dag knappt två ton.

– Man vill ju alltid ha mer med sig hem, säger Johan Blomqvist från Luleå när han kliver upp på bryggan i hamnen.

Han har sällskap av Daniel Lindblom från Kalix ute till havs. I flera år har de legat i Mellanfjärden under ett par månader för att ta in strömming.

– Vi drygar ut säsongen ett par månader genom att åka ned hit. Hemma fiskar vi mest lax och löja. Det finns nästan inga fiskare kvar här nere längs kusten. Och hos salterierna är det en stor efterfrågan på strömming, berättar Johan Blomqvist meddans de lastar upp dagens fångst.

I över tjugo över gick Björn Larsson ut med sin trålare Atlantic från hamnen i Mellanfjärden. Under den tiden var det 5-6 båtar som hade Mellanfjärden som hemmahamn. På 60-talet kunde det i perioder ligga mellan 20-30 trålare inne i hamnen samtidigt.

– Då låg de i flera rader längs med hela bryggan och utanför sjöbodarna längre bort, berättar Björn Larsson och pekar mot raden av de röda sjöbodarna längs med hamnkanten.

Han hjälper till att få strömmingsbingarna upp på kajkanten.

– Är jag hemma och har tid brukar jag gå ned hit på kvällarna. Det är roligt att kunna hjälpa till lite.

Mer läsning

Annons