Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hjälpande hand

/

De laddar upp med kläder för att ingen ska behöva frysa i vinter.

– Det finns ett stort behov, säger Maud Frestadius.

Annons

Kläder, skor, leksaker, tv-apparater, möbler, väskor, barnvagnar, husgeråd... Matsalen i Strömsbruks gamla skola är fylld till bredden och varje måndagskväll öppnas dörrarna till lokalerna för de asylsökande.

– Vi hittade halsduk, vantar, jacka, mössa, strumpor och skor. Det är jättebra! Här är det gratis, i affären är det jättedyrt, säger 16-åriga Jalda Ahmadi och visar upp sina fynd.

En bit bort står Deniz Kamberi och hans pappa Nesidin från Kosovo. De gläds åt det färska beskedet att de får stanna, i alla fall ett år till, i Sverige. Men något klädfynd blev det inte denna gång.

– Vi brukar komma hit varje gång och kolla om det finns något vi behöver. Vi har hittat skor, jackor, byxor, tröjor. Det är bra. Vi har inga pengar till att köpa kläder, bara mat, säger Deniz Kamberi.

Det är Elisabeth Eskilsson och Maud Frestadius som ideellt driver verksamheten för de asylsökande via Röda Korset.

– När de första asylsökande kom hit såg vi att de inte hade någonting. De gick i tofflor på vintern och hade inte ens toapapper, säger Maud Frestadius.

Det var för två och ett halvt år sedan. Hon och Eva Månsson drog då igång en klädinsamling och lämnade lappar i brevlådorna i närheten. Sedan har det spridit sig och nu får de in kläder och prylar från hela norra Hälsingland och även från släktingar och vänner runt om i landet. Kassar efter kassar väller in och det finns ett behov.

– En kvinna som sade till mig att när de nu fick gratis kläder kunde de köpa bra mat, säger Maud Frestadius.

Nu bor tretton asylsökande familjer i Strömsbruk. De kommer bland annat från Syrien, Iran, Kina, Afghanistan, Armenien, Serbien och Azerbajdzjan.

– De har inte haft möjlighet att ta med sig kläder när de kom hit. Och i början har många lite svårt att förstå våra kläder. Att man ska ha kängor och jackor, klä sig lager på lager med ullkläder och så, säger Elisabeth Eskilsson.

Samiha Madi och hennes man Maher Abdullah från Syrien kom till Strömsbruk för fem månader sedan. Nu ska de flytta till släktingar i Eskilstuna och kom för att lämna tillbaka möbler och en tv-apparat de fick när de kom hit.

– Vi hade ingenting när vi kom, allt vi har är härifrån. Nu lämnar vi tillbaks, men vi behåller gärna barnvagnen, säger Maher Abdullah och tittar på sin frus höggravida mage.

Mer läsning

Annons