Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomiskt bistånd fortsätter att öka

Det ekonomiska biståndet i Nordanstig har fortsatt att öka under början av 2011. Totalt har det hittills betalats ut ungefär 700 000 kronor mer i bistånd än vad som har avsatts i budgeten för 2011.

Annons

– Men vi ligger fortfarande väldigt lågt jämfört med närliggande kommuner, men det är ingen ursäkt till de höga siffrorna, säger Åke Bertils (S), ordförande i omsorgs- och lärandenämnden.

En sammanställning från individ- och familjeomsorgen i Nordanstig visar att det ekonomiska biståndet har ökat för varje månad sedan oktober 2010, med undantag för april i år. Mest utbetalningar var det i mars i år, då betalades det ut drygt 710 000 kronor i ekonomiskt bistånd i Nordanstig.

– Vi måste se till att göra något åt ökningen. Det är oroväckande siffror. Vi måste fundera på hur vi har arbetat förut och kanske gå tillbaka till gamla vanor, säger Åke Bertils.

Flyktingar som kommer till Sverige har rätt till introduktionsbidrag under två år. Antalet nyetablerade som är i behov av någon form av ekonomiskt bistånd har ökat i takt med att deras introduktionsbidrag har tagit slut.

– Kunskapsnivån har varit väldigt låg hos de flyktingar som har kommit hit. Så de har behövt fortsatta insatser efter de här två åren. Det är ett av problemen som ger de ökade kostnaderna. Vi behöver hjälp med de här utgifterna och vi kommer söka medel och se ifall vi kan få stöttning, säger Åke Bertils.

Enligt den sammanställning som är gjord av individ- och familjeomsorgen är det svårt att förutspå en minskning av bistånd som en trend utifrån endast en månads minskning i april. Deras bedömning är att det kommer att finnas ett ökat behov av både ekonomiska - och behandlingsinsatser.

– Andra verksamheter inom omsorgs- och lärandenämnden har gått plus hittills i år, men det här blir mycket pengar och det straffar andra verksamheter, säger Åke Bertils.

Mer läsning

Annons