Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter musproblemen – matvagn kan bli lösning på Ersk-Matsgården i Hassela

/
  • Det blir verksamhet på Ersk Matsgården även sommaren 2016.

Då det uppdagats att Ersk-Matsgården inte är en stiftelse fick kommunens ledningsutskott överta ansvaret. Nu planeras det inför sommaren, men först måste skadedjursfrågan lösas.

Annons

Ersk-Matsgården ska inte drivas som stiftelse mer . I stället är det polítikernas sak att hitta lämplig driftsform för sommarservering och besöksverskamhet.

I fjol förelades Ersk-Mats med förbud mot all matlagning, på grund av upprepade problem med möss. Under julmarknaden 2015 löstes serveringen genom att bröd köptes in från annat håll. Ska verksamheten på Ersk-Matsgården bedrivas som vanligt denna sommar, måste en mer permanent lösning komma på plats. Livsmedelsinspektörerna på miljökontoret har varit tydliga : innan matvaror får beredas på Ersk-Mats måste ny inspektion göras.

Med detta i minne diskuterar nu kommunpolitikerna i ledningsutskottet, LU, hur sommarverksamheten ska bedrivas.

Enligt LU-ordförande Stig Eng, (C), får sannolikt Boerje Bohlin, tidigare ordförande på Ersk-Mats, även i år driva sommarservering och guidning. Och nu jobbar kommunens ledningsstab för att i samråd med Bohlin finna en driftsform. Att kommunen har rätt att bedriva den här typen av verksamhet på Ersk-Mats, inom sin organisation, är klart. Men man bör finna en långsiktigt utformad plan.

– Boerje är huvudkandidat att fortsätta drifta Ersk-Mats, men på sikt måste vi ha specifika kriterier, säger Stig Eng, som vill det ska bli tydligt vem som har huvudansvaret.

Men, om det ska bli servering måste ni ju lösa skadedjursfrågan – hur gör ni det?

– En kortsiktig lösning och temporär lösning är att ta dit en vagn att tillaga mat i, något annat hinns inte med i år. Sen ska vi höra med skadedjursbekämpare vad man kan göra långsiktigt, men Ersk-Mats är ju en kulturbyggnad. Ska förändringar göras måste länsstyrelsen involveras.

Mer läsning

Annons