Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter dödsolyckan: Krisberedskapen i Nordanstig ifrågasätts – igen

/
  • Åsa Löf i kommunrevisionen för Nordanstig, vill få Posom-verksamheten förtydligad.

Efter en dödsolycka i Gnarp i fjol har bland annat räddningstjänstpersonal ifrågasatt om Nordanstig har en fungerande Posom-grupp. Nu vill även revisionen få klarhet i frågan.

Annons

Vid den tragiska trafikolyckan vid Tjärnviksområdet förra våren, som ledde till två dödsfall, har frågor kring POSOM (Psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer) väckts. Nu vill även kommunrevisionen genom Åsa Löf, (C), få veta: hur fungerar Posom, vilka kontaktpersoner och hur fungerar utbildning och uppdatering?

Eva Fors, tf kommunchef, svarar att Hudiksvalls och Nordanstigs Posom-organisation är gemensam, och Marianne Smed, Socialsekreterare Familjehem, är Nordanstigs representant. Norrhälsinge räddningstjänst, Svenska kyrkan och polisen representerar båda kommunerna.

"Befäl i beredskap BIB avgör vilka som skall kallas in efter rådgörande med en eller flera i Posom gruppen. Beslutet kan också bli att ingen åtgärd vidtas. Sjukhuset har alltid en beredskap och är de som i första hand agerar vid en kris" skriver Eva Fors, som förklarar att ovanstående resurser/funktioner avgör vilka verksamhetschefer som ska kontaktas, dessa bedömer vem som tas in och deras uppdrag.

Kommunchefen informeras alltid, skriver Eva Fors, som försäkrar att rutiner finns, att uppdatering sker inför varje läsår när det gäller skola, och för övriga verksamheter vid personalförändringar. I övrigt hänvisar hon till kommunens hemsida.

Tilläggas kan att Nordanstigs kommun utöver Posom även har en krisledningsnämnd, där samtliga 13 ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen ingår, samt att en krisledningsplan antogs vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet.

Mer läsning

Annons