Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter dödsolyckan i Stocka - busschauffören döms för vållande till annans död

Den busschaufför som förra vintern krockade med en personbil i Stocka döms nu för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Prästen Carl-Olov Strömberg avled till följd av olyckan.

Annons

Läs mer: Bussförare nekade till brott inför rätten

Det var i slutet av december förra året som en krock mellan en buss och en personbil inträffade i Stocka i Nordanstigs kommun. Bussen, som körde norrut, hamnade i fel körfält och kolliderade med en bil.

Föraren i det mötande fordonet, prästen Carl-Olov Strömberg, dog till följd av sina skador. Nu döms personen som körde bussen för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Det meddelades under onsdagseftermiddagen.

Läs mer: Carl-Olov Strömberg arbetade i flera församlingar i Hälsingland

Hudiksvalls tingsrätt bedömer att busschauffören brustit i sin kontroll över fordonet, och att det ska ha gjort att bussen hamnat i mötande körfält. Man menar att flera omständigheter tyder på att busschauffören av något skäl inte haft tillräcklig uppmärksamhet på trafiken. Det ska ha varit ljust, uppehållsväder och vägbanan ska ha varit vit medan bilen var mörk.

Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter. Busschauffören ska även betala skadestånd till den avlidnes hustru Ann-Britt Wallström Strömberg på 30 000 kronor. Även hon skadades fysiskt vid krocken, bland annat fick hon flera revbensfrakturer.

Den nu dömde har förnekat gärningarna, som tingsrätten bedömer som oaktsamma. Rätten var enig i sitt beslut.

Läs mer: Åklagaren ansåg att bussföraren kom över i fel körfält

Läs mer: Så skrev vi i den första artikeln om händelsen

Mer läsning

Annons