Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E4-grannar har fått nog

/
  • Familjen Sundin önskar ett räcke som skulle skydda dem från den tungt trafikerade E4.

Familjen Sundin i Jättendal bor alldeles intill E4. De har länge bett Trafikverket om ett räcke för att slippa få in bildelar på tomten. I fredags var olyckan framme igen några hundra meter bort.

Annons

– Jag kunde se allt från köksfönstret. Vad hade hänt om bilen hamnat 150 meter närmre vårt hus? Den kunde lika gärna ha åkt in på vår gård, säger Viktoria Sundin, som har tröttnat på att inte kunna skydda familjen eller huset från den tungt trafikerade vägen intill.

Hon och hennes man har tidigare bett Trafikverket om ett räcke eller staket. Förra sommaren lossnade ett lastbilsdäck från ett fordon och rullade in på deras tomt. För några månader sedan tappade en annan bilist ett däck i närheten. Ett par år sedan skedde en dödsolycka 250 meter norrut och nu, i fredags, voltade en bil av vägen intill familjens hus.

Trafikverket ska tidigare ha meddelat att inga planer finns på att sätta upp något sidoräcke med anledningen att det inte är en farlig vägsträcka.

– Det är sanslöst, vad är deras gräns för trafikfarligt? Hur långt ska det behöva gå? Man blir rädd för att släppa ut ungarna, säger Viktoria Sundin.

Lennart Helsing är pressinformatör på Trafikverket.

– Jag kan tyvärr inte svara på de exakta planerna för den sträckan, men jag blir bekymrad om de känner sig osäkra. Jag vet att den sträckan inte är bra ur trafiksynpunkt och att det har hänt olyckor där. Vi vill helst ha mitträcken där, men vi måste göra en helhetsbedömning och sidoräcken kan då vara ett förhållandevis litet problem.

Hur bedöms om en vägsträcka är farlig?

– Vi tittar på statistik över olyckor med personskador och dödsfall, men även dåligt utformade vägar och korsningar med dålig sikt kan räknas som farliga trots att inga olyckor skett där.

Vad ska familjen göra?

– Kontakta oss igen, berätta om senaste olyckan och resonera om det finns skäl för en temporär åtgärd.

Mer läsning

Annons