Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumpade djuren obduceras i Uppsala

/
  • De döda djuren som hittades i Åmyren i Jättendal finns nu på Statens veterinärmedicinska anstalt där de ska obduceras.
  • De döda djuren som hittades i Åmyren i Jättendal finns nu på Statens veterinärmedicinska anstalt där de ska obduceras.

De döda rovfåglar som hittades döda och slängda i ett dike i Åmyren i Jättendal tillsammans med ett antal andra djur förra torsdagen finns nu på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, i Uppsala. Där ska de obduceras för att dödsorsaken ska kunna fastställa.

Annons

– Det här är inte unikt. Vi får in flera fall per år där vi utreder dödsorsaker där den mänskliga faktorn kan ligga bakom att något djur avlidit. Alla de här djuren ska obduceras och röntgas. Själva obduktionen tar normalt en till två dagar och vi gör även i vissa fall mikroskopiska och toxikologiska prov för att säkerställa dödsorsaken. Då kan det dröja upp till ett par veckor innan man vet med säkerhet. Ett djur kan ha många inre skador som inte syns och vi måste flå och öppna upp djuren. Det är en del av den ordinarie obduktionen. , berättar Erik Ågren, viltpatolog på SVA.

Polisinspektör Sven Lind som utreder artskyddsbrottet åkte själv ner med djuren till Uppsala under torsdagsförmiddagen.

– Jag har hållit på med den här typen av miljöbrott i 1 1/2 år och det här är nu det tredje artskyddsbrottet i länet. Senast förra veckan dömdes en man från Alfta att betala 21 000 kronor i böter efter att ha försökt sälja tre olika typer av uppstoppade ugglor på nätet, säger han. Sven Lind vill däremot inte uttala sig om det är en ökning av antalet artskyddsbrott i länet. Han gör en uppskattning att rovfåglarnas värde som uppstoppade ligger någonstans mellan 3 000 till 6 000 kronor per fågel.

– Jag blir otroligt förbannad över hur man kan göra så här mot dessa djur. Det känns som om man vridit tillbaka klockan till 1960 och 70 talet, säger Mats Axbrink i Hudiksvall, medlem i Gävleborgs Ornitologiska förening. Han berättar att bland de fåglar som hittades i Jättendal hör lappugglan till de ovanligare arterna i länet samt hör till de djur som alltid måste rapporteras in till polisen när de påträffats döda eftersom den tillhör Statens vilt.

Mer läsning

Annons