Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döva ska inte särbehandlas

/
  • Kyrkoherde Sofia Aspling underhåller gästerna och Carina Eriksson vidareförmedlar. Runt bordet sitter fr.v Kalle Frenell, Gnarp, Sven-Åke Norberg, Iggesund, Halina Hansson, Härnösand och Annika Hansson, Härnösand. Bakom står Sven-Ove Hansson och Inger Enros.
  • Sofia Aspling berättar om socknen och kyrkan. Carina Eriksson förmedlar budskapet.
  • Kalle Frenell i Gnarp är en social natur. Gillar att träffa folk och han trivdes väl under miniutflykten till Harmånger kyrka och S.t Pers sal.

Harmånger/Jättendals församling vill ge döva möjlighet att delta på lika villkor i verksamheten.
Två tolkar avlöste varandra under söndagsgudstjänsten i Harmånger kyrka och träffen efteråt i Pers sal.

Annons

Tidigare har det enbart fungerat så att de döva haft egna tysta gudstjänster där de medverkande använt teckenspråk. Ambitionen i Uppsala stift är att bryta det segregerade mönstret och ge döva chansen att integreras i det ordinarie gudstjänstlivet.

De försök som hittills genomförts har varit koncentrerade till kontrakt i södra delen av stiftet. I Hälsingland hade inte någon kyrka tagit upp tråden. Kyrkoherde Sofia Aspling informerades om den här lite bedrövliga situationen vid en kyrkoherdesamling i Uppsala. Hon tyckte att samfälligheten och de tre kyrkorna Gnarp, Harmånger och Jättendal borde gå i bräschen.

Budet gick till kyrkorådets ordförande Inger Enros, som har lång erfarenhet från att handleda och hjälp döva från sin tid som diakoniassistent i grannpastoratet Bergsjö. Hon behärskar dessutom teckenspråket och har genomgått tolkutbildningar.

Premiären skedde i Gnarps kyrka tidigare i år. Det fungerade över förväntan och sista söndagen i maj var det Harmångers tur. De två tolkarna, Karolina Widing och Carina Eriksson, båda från Järvsö, hyrdes in via Gävle tolkcentral.

Mer läsning

Annons