Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dog i hemmet efter akutbesök

Trots kraftiga bröstsmärtor med utstrålning i skuldror och armar skickades kvinnan hem från akutmottagningen. Kort därefter avled hon i hemmet till följd av en hjärtinfarkt.

Annons

Det handlar om en kvinna i 60-årsåldern från Nordanstig. Hon var rökare, överviktig, hade högt blodtryck och förhöjda kolesterolvärden.

I somras hade hon svåra anfall av bröstsmärtor och åkte med ambulans in till Hudiksvalls sjukhus. På akutmottagningen hade hon kraftiga smärtattacker.

Trots det blev kvinnan hemskickad sent på kvällen med muskelavslappnande, kramplösande och lugnande medicin. Följande natt dog hon. Obduktionen visade hjärtinfarkt.

Kvinnan hade tidigare besökt Harmångers hälsocentral med smärtor från bröst, vänster skuldra och vänster arm. Socialstyrelsen kritiserar deras handläggning och kallar den anmärkningsvärd. Man pekar på att det finns riktlinjer för utredning, behandling och uppföljning av riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Dessa har inte följts, enligt Socialstyrelsens tillsynsenhet i Örebro.

En annan del av kritiken gäller AT-läkaren på akutmottagningen, som var oerfaren och bara hade tjänstgjort vid medicinkliniken i tio dagar. Han gjorde ingen förutsättningslös bedömning utifrån kvinnans berättelse om sina smärtor, eller hennes riskfaktorer, utan litade till den tidigare bedömningen av hälsocentralens läkare.

Mer läsning

Annons