Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döda rovfåglar funna i Jättendal

/
  • Fem fridlysta rovfåglar tillsammans med två ugglor, en korp och en tjäderhöna samt andra djur som en mård ligger utspridda i Åmyren, Jättendal.
  • Fem fridlysta rovfåglar tillsammans med två ugglor, en korp och en tjäderhöna samt andra djur som en mård ligger utspridda i Åmyren, Jättendal.
  • En lappuggla har fått sätta livet till i det brott som kommer att rubriceras som artskyddsbrott.
  • Rovdjursspårare Kenneth Bergström pekar försiktigt på en av de döda fåglarna som kan vara en eventuell fjällvråk.
  • Från vänster Sven Norman, Kenneth Bergström, Egon Kardell och Patrik Kardell vid det makabra fyndet i dikeskanten. .

I ett dike i Jättendal har man hittat fem döda rovfåglar tillsammans ett par ugglor, en tjäderhöna, en korp, en mård, en ekorre och rester av rådjur. Hur alla dessa djur har dött går inte att säga i dagsläget.

Annons

Stanken är oerhörd och förruttnelseprocessen på flera av fåglarna och de andra djuren har redan satt i gång. Fluglarver och flugor har börjat angripa kadavren som ligger huller om buller vid dikeskanten i Åmyren öster om Jättendals ridklubb. Här ligger fem rovfåglar: två sparvhökar, en ormvråk, en eventuell fjällvråk, en duvhök samt en kattuggla, en lappuggla, en korp och en tjäderhona med urplockad mage. Förutom fåglarna finns även en mård, sex par rådjursben och en ekorre. Djuren har dödats vid olika tillfällen. Sven Norman från Naturskyddsföreningen och rovdjursspårare Kenneth Bergström är på plats och är båda lika förvånade och bestörta över fyndet.

– Det är bedrövligt, fattar inte hur man kan göra något sånt här. Varje rovfågel är fridlyst och det här är mycket graverande jaktbrott, säger Sven Norman och skakar på huvudet.

Samma sak säger lantbrukare Jan-Ove Kardell som vid 19-tiden i torsdags kväll var den som gjorde det makabra fyndet när han höll på att slå andra skörden med sin slåttermaskin.

En polisanmälan gjordes samma kväll och under fredagen kom polisen till platsen, packade ner djuren i plastpåsar som nu ligger i en frys på polisstationen i Hudiksvall. Fåglarna ska sen artbestämmas där polisen tar hjälp av en länsveterinär eller något djurskyddsombud från kommunen. Under veckan påbörjas utredningen som går under rubriceringen artskyddsbrott och vid en eventuell dom kan det bli frågan om böter eller fängelse berättar Josef Wiklund vid polisen.

– Hur djuren har dött är för tidigt att säga, de var alla i så dåligt skick. Men visst är det märkligt att två stora artskyddsbrott har hänt i samma område under den här sommaren, säger Josef Wiklund.

Mer läsning

Annons