Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djupdykning bland djur och natur

/

Vilka djur lever i vattnet, hur bygger man en fågelholk och kan en bil köras på vätgas? Barnen och ungdomarna fick lära sig mycket om djur, natur och miljö på Johan-dagen i Bergsjö.

Annons

– Den här bilen går på vätgas, den har en bränslecell som omvandlar vätgas till elektricitet. Och det som är bra är att det bara blir vatten som restprodukt, förklarar Stefan Haglund från Naturskyddsföreningen för ett par ungdomar.

Den lilla bilen som kan köra utan bensin lockade många nyfikna som ville veta mer om den. Lika roligt var det att måla, pyssla och titta på vad som kan leva i vatten. Isor Brusell Hellzén ligger på mage på bryggan. Med hjälp av en vattenkikare tittar han på vad som rör sig under ytan.

– Jag tror jag såg en abborre som simmande bortåt. Och något med en slibbig svans, säger han.

Han har följt med sin farmor till Johan-dagen vid SGU-badet vid Storsjön i Bergsjö.

– Det är ett jätte bra initiativ med en sådan här dag. Det finns många barn som inte får möjlighet att komma ut i naturen och prova på olika saker, säger Maj-Britt Johansson.

Johan-dagen kom till efter att en av Naturskyddsföreningens unga medlemmar gick bort 2006. Föräldrarna till pojken ville att minnesgåvorna skulle gå till föreningen som skulle kunna använda de till barn- och ungdomsverksamhet.

– Det är ungdomarna som är framtiden. Det är de som ska ta över verksamheten efter oss så småningom. Och det är till de som hoppet står när det gäller att få stopp på miljöförstörelsen. Det gäller att få de intresserad av naturen tidigt, säger Sven Norman, ordförande i Naturskyddsföreningen i Nordanstig.

Läs mer om Johan-dagen i måndagens Hudiksvalls Tidning.

Mer läsning

Annons