Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digitalt lyft för Bergsjö bio

/

Ut med det gamla, in med det nya. Bergsjö bio genomgår en totalrenovering då hela utrustningen moderniseras och tas med in i digitaliseringens värld.

– Det blir ett rejält lyft! säger Sven Qviberg, maskinist.

Annons

Det slamrar och dammar uppe i maskinistrummet på Bergsjö bio. Sven Qviberg, Lennart Hedlund och Frank Östlund river ut det gamla projektorgolvet. Själva projektorn, som tillverkades i slutet på 1930-talet, är nedmonterad och har gjort sitt för biobesökarna.

– Men vi behåller en av projektorerna för att kunna visa äldre filmer också. Det kanske blir retro någon gång, säger maskinisten Lennart Hedlund.

Den nya tekniken innebär att besökarna kommer kunna se filmer i 3D, direktsändningar av till exempel sport eller opera, njuta av bättre ljud och bild, men framför allt få se premiärer mycket tidigare.

– Det är lättare och snabbare att distribuera en digital kopia och den slits inte heller ut, säger Lennart Hedlund.

Biografen i Bergsjö kommer kunna visa premiärer på samma dag som resten av Sverige. För att starta filmen krävs bara ett knapptryck. Men Sven Qviberg och Lennart Hedlund sörjer inte att deras hantverkskunskap som biografmaskinister går förlorad.

– Nä, jag gråter inte över att jag slipper sitta på helspänn inför det sekundsnabba växlandet av rullar flera gånger under en film, säger Sven Qviberg.

– Nu när vi inte måste sitta uppe och passa får vi möjlighet att se filmerna också. Det blir kanon! säger Lennart Hedlund.

Filmduken kommer bytas ut och hela ljudanläggningen blir i surround-standard.

– Där blir det stor förändring. Ljudet blir kraftfullare och effekterna tydligare. När det smäller, så smäller det! säger Sven Qviberg.

Totalt har digitaliseringen kostat 1,25 miljoner och investeringen är närmast nödvändig då i princip alla filmdistributörer gått över till det digitala formatet. Går allt enligt planerna räknar Bergsjö bioförening med att kunna börja visa digital bio efter nyår. Kanske till och med i mellandagarna.

Mer läsning

Annons