Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Detta är ingen enmansshow"

/
  • I sex år har Birgitta Myrgren varit med i Lions i Bergsjö – nu blir hon klubbens första kvinnliga president.

I Bergsjö Lions gör nu jämställdheten entré fullt ut, när klubben fått sin första kvinnliga president, Birgitta Myrgren.

Annons

Hon har varit medlem i sex år, och sitter sedan juli i år ett år framåt på presidentposten:

– Spännande! Jag kan inte allt, men har uttryckt att detta är något jag anser vi ska hjälpas åt med i klubben, säger Birgitta Myrgren, som inte tror det blir någon större skillnad på arbetet i Bergsjö Lions bara för att en kvinna presiderar. Och för henne är just samarbete ett ledord:

– Varje president sätter förstås sin prägel, men min förhoppning är att verkligen involvera alla, ha en bra dialog, och göra det som främjar klubben – detta är ju ingen enmansshow.

Att hon blev Lionsmedlem beror dels på att man hade en särskild drive för att få med kvinnor för några år sedan (hennes sambo Dag Hedin var redan medlem i klubben) och dels på gemenskapen. Att göra bra saker för andra människor tilltalar henne, liksom att förutsättningen är att alla jobbar konkret: lokalt, nationellt och internationellt.

Lions Sverige har cirka 12 000 medlemmar, 21 av dessa finns i Bergsjö. Att Lions gör allt från att dela ut stipendier lokalt, samla in pengar till en cancerforskningsfond regionalt, och driver mässlingsprojekt och annat internationellt är inte så känt. Det är svårt med rekrytering, många är äldre.

– Det är verkligen en utmaning och jag har inget speciellt koncept för att hitta fler medlemmar. Det går hyfsat att samla in pengar - men svårt att få ut budskapet vad pengarna går till och vad Lions gör. i måste nog visa oss mer ute – kanske ha öppet hus eller så, funderar Birgitta, som dock har ett mål hon direkt ska börja jobba med: att se till så Bergsjö för en lucia i år, vilket inte gick i fjol.

– Ja, det är en trevlig tradition som jag verkligen vill försöka få att fungera.

Mer läsning

Annons