Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är väldigt tomt efter Tony"

/
  • Magnus von Wachenfeldt förlorade sin bäste vän Tony Persson i smitningsolyckan på juldagsmorgonen.

Magnus von Wachenfeldt gick tillsammans med Tony Persson som blev påkörd och dödad på juldagsmorgonen.

– Han var kompis med nästan alla. Det är många som saknar honom.

Annons

En dryg vecka har gått sedan dödsolyckan utanför Fiskvik och minnesbilderna spelas upp om och om igen för Magnus.

– Det är uppochned hela tiden och väldigt tomt efter Tony. Men häftigt att så många bryr sig. Jag träffar Tonys familj varje dag nu, de är otroligt fina. De är oroliga för mig, fast det borde vara tvärtom. Såklart mår de inte bra, men verkar samlade, säger han.

Smitningsolyckan orsakade stora rubriker i både lokal- och riksmedia eftersom föraren avvek från platsen. För Magnus och många andra känns det viktigt att få reda på vad som egentligen hände.

– Jag vill ju inte tro att det var en fyllekörning. Det kanske bara var en olycka, men jag tycker personen gjorde fel som inte stannade efteråt. Nu vill jag bara veta sanningen, säger han.

Strax innan jul åkte barndomsvännerna Magnus och Tony upp till Bergsjö för en gemensam 30-årsfest och träffa sina familjer. Sent på julaftonskvällen gick Magnus och Tony till några kompisar för att fortsätta firandet in på småtimmarna.

– Vi spelade TP, pratade skit och drack whisky. De brukade göra så varje julaftonskväll.

Framåt morgonen bestämde sig Magnus och Tony för att ta sig hemåt till fots.

– Man ringer inte efter skjuts klockan halv sju på morgonen. Nej, vi gick, som man alltid har gjort. Även om det inte är så bra. Men det var en så kort bit vi skulle gå, säger han.

Magnus har drabbats av minnesluckor från hemfärden och vet inte exakt vad som hände.

– Jag minns att vi gick och pratade längs vägen. Sedan är allt svart. Det är helt tomt från själva smällen. Sedan ser jag att någon ligger 15 meter framför, vid vägrenen. Jag springer dit och försöker få personen att andas, men kopplade inte alls vem det var, säger han.

Magnus larmade 112 och minns att ett äldre par också kom till platsen. När polis och ambulans kom påbörjade de också hjärt- och lungräddning, men utan resultat. Magnus, som blev chockad av händelsen, berättade för polisen att han var ute och gick med sin kompis, men att denne måste ha gått iväg någonstans. Polisen bad då Magnus ringa sin kompis.

– Då hörde jag hur det ringde i hans byxficka och allt gick upp för mig. Det var först då jag såg att det var Tony som låg där. Det blev kortslutning för mig då, säger han.

Att gå vidare efter en sådan tragisk olycka är inte lätt, men vardagen får rulla igång långsamt för Magnus.

– Det är skönt att tänka på annat också. Tony skulle inte ha gillat att man satt och tjurade ner sig. Jag försöker tänka att han slapp vara ensam, snarare än att det skulle ha varit ett trauma. Och jag tänker på att han var så nöjd med allt i livet.

Mer läsning

Annons