Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delsbopolitiker: Deltidskårer kan bantas men ej avvecklas

Jan-Erik Jonsson, C, från Delsbo är vice ordförande miljö - och räddningsnämnden.
För honom är huvudfrågan inte 1 + 3 eller 1 + 4 i jourstyrkorna utan att värna om deltidskårernas existens överhuvudtaget på landsbygden.
– Det finns krafter som vill gå hårdare fram och avveckla helt, säger han.

Annons

På torsdagen var han och ordföranden Bente Sandström, det vill säga nämndens presidium, på plats i kommunhuset i Bergsjö. De var inte blixtinkallade för att diskutera krisläget i Hassela, som man kunde förledas att tro

– Räddningskåren fanns överhuvudtaget inte på agendan. Det var ett inplanerat möte där vi gick igenom vindkraftsplanerna i de två kommunerna, förklarar Jan-Erik Jonsson.

De hade sällskap av presidiet i respektive byggnadsnämnd plus kommunalråden Stig Eng, C , och Majvor Westberg-Jönsson, S. Den senare före detta ordförande i räddningsnämnden. En personuppsättning som gjord för ett nappatag om den brännheta Hasselakåren.

Bente Sandström, S, vidimerar Jan-Erik Jonssons mötesrapport om tystnad i ämnet. Under en paus hade dock partikamraterna Jonsson och Eng ett snack om Hassela. Också Bente Sandström erkänner att det blev tid över för lite korridoröverläggningar om räddningstjänsten. Men vad som sades får ingen utomstående veta.

– På tisdag sammanträder styrgruppen för miljö - och räddningsnämnden i räddningstjänsten lokaler på Håstahängen. Då kommer åsikterna att ventilerats. Det har skett på varje styrmöte i ett års tid, påpekar Bente Sandström.

På deltidskåren i Friggesund har man stått fyra man i beredskap i nästan tjugo år. Brandförman Erik Eriksson har varit med i femton av dessa. Kåren har just nu två vakanser och tvingas pussla ihop grupperna på dagtid

– 1 + 4 har gått att hantera. Men givetvis vill vi vara fem man. Vid stort larm kommer fler än de fyra man som har jour. Rödykning eller livräddning är sällsynt. För min del har det hänt två gånger.

Mer läsning

Annons