Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delårsbokslutet pekar åt rätt håll

/
  • Stig Eng, (C), och Petra Modée, (V), var oense i frågan om möjlighet att ställa frågor till verksamhetschefer.

Att lägga ner äldreboenden samtidigt som man bygger nytt – kan det bära sig? Och har Stig Eng hindrat Petra Modée att träffa verksamhetschefer? Kommunfullmäktige i Nordanstig var fullt av frågor.

Annons

Debattens kokpunkt nåddes tämligen tidigt, då Petra Modée hävdade att Stig Eng, (C), ledningsutskottsordförande, hindrat henne att få träffa verksamhetschefer:

– Man arbetar fram en budget, majoritetens budget. Det finns ingen oppositionsbudget, och det är ett demokratiskt misstag, då får väljarna inte se alternativ, sa Modée, som vid ledamöternas frågestund undrade om Eng anser att budgetprocessen fungerar optimalt.

Hennes förfrågan att få träffa verksamhetschefer, för att kunna lägga en skuggbudget från V, hade bollats över till Stig Eng – som hänvisat till budgetberedningens förstärkta ledningsutskott :

– Ledamöter får träffa verksamhetschefer och lyssna av. Ingen har nekats ställa frågor, sa Eng, som tycker partiföreträdarna bör ta vara på möjligheten att delta i ledningsutskotten.

– Du annonserar ut mötena en vecka i förväg. Du skulle skämmas: du tror inte jag har egna intelligenta frågor som handlar om vänsterpartiets politik?! undrade Modée, som var tydlig med att vänsterpartiets ledamöter jobbar och att det inte alltid går att ta ledigt.

Chefen för ekonomiavdelningen, Björn Hylenius, presenterade delårsbokslutet, där prognosen pekar mot plus, vilket gladde många.

Men revisionen kritiserade genom Sverker Söderström att kommunen inte tydligt nog kommunicerat besparingsåtgärdernas syfte. Boksluten visar plus år efter år och Söderström tycker det hela haltar. Dessutom undrade han över avvecklingen av särskilda boenden i Hassela, Gnarp och Harmånger kontra ett nybygge i Bergsjö:

– Kan det bära sig? Går det ihop det här? undrar Söderström, som även påpekade att det knappt hann fattas beslut att inte tillsätta tjänster förrän det kom förslag att kommunen skulle köpa externa tjänster:

– Besparingar gäller även konsulter och handläggare... konstaterade Sverker Söderström.

Ledamöterna antog delårsbokslutet, liksom Stiftelsen Ersk-Matsgårdens redovisning för 2014, sedan Sverker Söderström påpekat att stiftelsen måste skärpa sina redovisningsrutiner:

– De som sitter i styrelsen lever kanske i fel tid. Vi är inne i ett kontrollsamhälle. Det räcker inte med ett handslag, sa Söderström, som meddelade att revisionen beslutat ge stiftelsen en anmärkning, på grund av bland annat hantering av verifikationer.

– Men jag vill påpeka att det inte finns några misstankar om oegentligheter, poängterade Söderström.

Även tidigare har Ersk-Matsgårdens redovisningar kritiserats av revisionen.

Direktrapporteringen som gjordes på måndagskvällen, på helahälsingland.se hittar du här .

Mer läsning

Annons