Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om skolnedläggning

/
  • Det var fullsatt i fullmäktigesalen i Harmånger. Anna-Lena Arousell Berglund representerar föreningarna i Harmånger.

En nedläggning av Backens skola väckte långa diskussioner under ett fullsatt kommunfullmäktige möte.

– Jag tycker att det är bedrövligt att folkvalda politiker har tagit beslutet på utredningar som inte stämmer, säger Håkan Pettersson.

Annons

Föreningarna Strömfacklan, Harmångers Framtid och Stocka friskolas föräldraförening ställde politikerna mot väggen angående nedläggningsbeslutet. De ställer sig frågande till vilka grunder beslutet har tagits på.

– Det är skamligt att man kan ta ett beslut på fabricerade siffror, säger Håkan Pettersson och syftar på de utredningar som utsatts för stor kritik som ligger bakom nedläggningsbeslutet av Backens skola.

– Flera skolor har lagts ner i den östra delen. Och det stämmer inte med kommunens visionsarbete, säger Kjell Flodin.

I samband med påtryckningar angående felaktigheter i utredningarna som ligger till grund till nedläggningsbeslutet lämnade Boerje Bohlin (S), ordförande i kultur och utbildningsnämnden, talarstolen.

– Vi har faktiskt kunna tänka själva också när vi fattade beslutet. Vi tog beslutet på grund av ett vikande elevantal i kommunen, säger Boerje Bohlin (S).

– Jag tycker att utredningarna är väldigt dåligt genomförda, men fullmäktige får fatta beslut ändå, säger Ove Wallberg, som för tillfället inte tillhör något parti efter sitt avhopp från Moderaterna.

Planerna på en friskola i Bergsjö har satt beslutet om ett kommunalt högstadium i Bergsjö i ett annat ljus.

– Om det startar en friskola i Bergsjö måste vi diskutera det här beslutet igen, det finns inte underlag för två högstadium i Bergsjö, säger Stig Eng (C).

– Situationen är jobbig eftersom vi måste lägga ned ett högstadium. Men vi måste se till helheten och vara rädda om eleverna, säger Åke Bertils (S).

Mer läsning

Annons