Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kräver mer anhörigstöd

/
  • Yvonne Kardell, 65 år, är den högsta rankade C - kvinna på röstsedeln. Den ställningen har hon hållit länge.

När andra börjar trappa ner då bytte C - politiker Yvonne Kardell yrke. Lämnade arbetet med mjölkproduktionen på Jättendalsgården och blev vårdbiträde i kommunens hemtjänst.

Hon kom nära de frågor som hon alltid brunnit för som kommunpolitiker.

Annons

– Det blåser förändringens vindar i äldreomsorgen. Vi inför valfrihet för brukarna och det är en viktig reform som ligger i tiden.

– Hade jag varit några år yngre och inte stått på tröskeln till pensionering, då hade jag mer än gärna engagerat mig i ett lokalt förankrat omsorgsföretag, förklarar Centerkvinnornas tyngsta röst i Nordanstig under många år.

Yvonne Kardell har fyllt 65 år men övertalade att stå som andranamn på valsedeln till kommunfullmäktige ännu en mandatperiod. Intresset för de mjuka frågorna, sjukvård och omsorg, får hon också utlopp för i landstingspolitiken.

Hon beskriver äldreomsorgen i Nordanstig som väl fungerande och att den ger trygghet för de som behöver hjälp med sin livsföring på äldre dagar. Omsorgen befinner sig nära människorna. Personalen känner sina brukare väl och tvärtom.

– Nordanstig är en typisk landsbygdskommun, poängterar Yvonne Kardell.

Men attityderna ändras också här. Tidigare var det mer regel än undantag att man inom familjen tog hand om och skötte sina åldriga släktingar. Det fanns kanske en hemmadotter som "offrade" sig. Utbyggd hemtjänst i offentlig regi är av långt senare datum.

– Jag som fyrtiotalist räknar inte ett ögonblick med att mina barn har tid att ta hand om mig när jag blir gammal och orkeslös. Vi lever i ett helt annat samhälle idag, konstaterar hon.

Men trycket på de närmast anhöriga är fortfarande hårt. Yvonne Kardell ser det dagligen när hon är ute i hemtjänstpatrullen. Stödet måste bli bättre liksom informationen om den avlastning som faktiskt finns att få.

– Annars blir det två vårdfall istället för ett. Vi ska motivera varför det är bra att partnern kommer iväg på dagverksamhet så att den andre får chans att hämta andan. Många vill inte inse sitt eget bästa, reflekterar hon.

För Yvonne Kardell känns det därför följdriktigt att hon deltar aktivt när det nu ordnas anhörigträffar på Hagängsgården i Harmånger.

På den politiska önskelistan står också mer personal ute på fältet. För att kunna hinna med lite guldkant utöver de strikt reglerade omvårdnadsinsatserna. Gå ut och promenera eller kanske sitta och prata en stund.

Att bygga ut servicehusen med fler lägenheter har ingen prioritet hos C. Efterfrågan är normalt inte större är utbudet

Mer läsning

Annons