Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De försökte bränna spåren efter sig

/

Polisen har hittat rester efter både kläder och skor i rånarnas flyktbil.

– Jag antar att de har bränt allt de hade på sig, så uppenbart är de inga duvungar, säger spaningsledare Sune Nordh.

Annons

Polisen har ännu inte gripit någon person misstänkt för rånet och skottlossningen mot familjen Hägg i onsdags kväll.

Men vid Hudiksvallspolisen är man optimistiska och tror att gärningsmännen kommer att kunna gripas så småningom.

Sune Nordh berättar att polisen gjort en mängd beslag från brottsplatsen, utefter rånarnas flyktväg och vid den plats där den utbrända flyktbilen hittades.

– Vi tror oss ha både fingeravtryck och DNA-spår, både från huset och från området vid den utbrända bilen. Vi har också en hel del beslag och har fått lite uppgifter som gör att vi kan jobba vidare med det här. Vi tror att det här kommer att få ett bra resultat, säger spaningsledare Sune Nordh.

I den utbrända bilen har rester efter kläder och skor hittats och polisen tror att rånarna har velat bränna alla de kläder som de hade på sig under själva rånförsöket för att inte kunna bindas till rånet.

Polisen har också beslagtagit de kulor som avlossats i samband med att rånarna besköt Niklas Hägg under rånarjakten. Kulorna har hittats både i Niklas Häggs bil och i vägbanan på de platser där det varit skottlossning. Kulorna är ammunition som används både i pistoler och i automatvapen, polisen har ännu ingen uppfattning om vilket vapen som använts. De vet heller inte om rånarna har varit ute efter att skjuta Niklas Hägg eller om de försökt att skjuta sönder hans bil för att få stopp på förföljandet.

Det finns inget tydligt signalement på de tre rånare som under onsdagskvällen trängde sig in i familjen Häggs bostad i Vattlång. Lennart Hägg uppskattar att de tre rånarna är mellan 20 och 30 år gamla. De talade svenska utan brytning. Rånarna hade pistoler, en av dem med ett stort magasin.

Vid något tillfälle föll magasinet i golvet så att kulorna spreds ut. Lennart Hägg berättar att en av rånarna då böjde sig ner och helt sonika samlade ihop kulorna. Han tycker att rånarna uppträdde lugnt.

– De var inte våldsamma på något sätt. De var varken hårdhänta eller skrek och höll på. En gång försökte jag lyfta på huvudet när jag låg ner på golvet och då sa en av rånarna ”ligg ner, ligg ner”. Men han var inte aggressiv. Förutom att de sköt mot sonen uppträdde de relativt lämpligt, säger Lennart Hägg.

Polisen ser mycket allvarligt på det inträffade och bedömer att rånarna har gjort sig skyldiga till grovt rån och till mordförsök. Nu efterlyser de vittnen som kan ha gjort olika iakttagelser.

– Rånarna har antagligen befunnit sig utanför familjens hus under tid och under själva rånet kan ytterligare en person ha väntat ute i bilen, en Audi A4. Rånarna åkte sedan från Vattlång vid 22.20 och bilen hittades vid midnatt. Vi vill komma i kontakt med alla som kan ha sett något, säger Sune Nordh.

Mer läsning

Annons