Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De attackerades av lös rottweiler

/
  • Rottweilerhundar hör inte hemma på ett friluftsspår. Det konstaterar Ove Rosén .Han och hans samojed hade tur när de anfölls i söndags.
  • Under den tjocka vita pälsen döljer sig ett kraftigt sår där den stora svarta hunden satte sina käftar. Husses handled fick omplåstras.

En lössläppt rottweiler gick till anfall på elljusspåret i Jättendal.

Under fem skräckfyllda minuter försökte Ove Rosen rädda sin hund från att bli ihjälbiten.

Med en sista kraftansträngning lyckade han få tag i halsbandet på den bestialiska hunden och få bort den. Då blev han själv biten.

Annons

I samma moment som rottweilerns käftar släppte från Kings hals kunde han lösgöras från sitt halsband. King sprang inte direkt hem utan siktades i motsatt håll ner mot E 4:an.

Ove Rosén själv hade inga krafter kvar att följa efter sin hund. Han berättar att han sjönk ner på gräsvallen och blev sittande i femton minuter. Totalt slutkörd och chockad.

– Det var den värsta situation jag någonsin upplevt. Och då har jag kört långtradare och varit med om att möta bilar på fel vägbana, förklarar Ove Rosén.

När Ove Rosén kvicknat till gick han hemåt. En granne körde honom till sjukhuset. Den skadade samojedhunden omhändertogs på djurkliniken i Sanna.

Händelsen skedde i söndags morse. Jättendals Ove Rosén var ute och morgonrastade sin femåriga samojed. Eftersom han är aktiv i Jättendals IF och sköter föreningen motions - och skidspår blir i det normalt en promenadrunda på spåret. Inte en människa syntes till. En kilometer bort observerar han en stor svart hund som satt för sig själv. En bit bakom kom ägaren med ännu en lös rottweiler i sällskap. En tik som höll sig lugn.

Blixtsnabbt var den i full språng mot honom och King, som var kopplad. Rottweilern kastade sig över King som inte hade en chans att försvara sig. De båda hanhundarna flög och rullade runt. Ove Rosén gjorde fruktlösa försök att få rottweilern att släppa taget och sära dem.

Han höll krampaktigt fast i Kings koppel trots att han själv kastades ner i diket i tumultet.

– Det var tur i oturen att det var jag som rastade King den här gången. Med någon annan hade han varit död idag.

Rottweilerns ägare förhöll sig passiv och hjälpte inte Ove Rosén. Ägaren gick därifrån utan att kontrollera tillståndet för en utmattad Ove Rosén. Ryktet om händelsen och rottweilerhundar på elljusspåret har spridit djup oro bland andra hundägare i Jättendal.

– Händelsen sitter i. Kan vakna på natten. Det kan ta sin tid innan jag kommer över en sådan här händelse, sammanfattar Ove Rosén.

En polisanmälan är gjord. Ärendet hamnar hos närpolisen i Hudiksvall. Inspektör Ove Lindblom, Nordanstigspolis, bedömer händelsen som allvarlig. Ägaren kan beordras förse hunden med munskydd då den visats ute.

Elljusspåret omfattas av allemansrätten. Den är tillåtet att ha hunden med sig. Hunden får gå lös bredvid men ska vara under full kontroll.

Mer läsning

Annons