Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Däck från E4 for in i trädgården

/

Familjen Sundin i Jättendal har E4 som närmaste granne. Häromdagen lossnade ett däck från en lastbil som körde förbi. Däcket landade på tomten. Familjen har länge bett om ett avåkningsräcke eller annat skydd från Trafikverket.

Annons

När Lasse Sundin kom hem på onsdagseftermiddagen upptäckte han att pickupflaket som stod på gården var intryckt på ena sidan och det hade flyttats en halv meter. Strax därefter hittade han ett stort däck som låg i gräset en liten bit bort. Han berättar att ett vittne har förklarat hur han såg hur däcket lossnade från en lastbil och for rakt ned på familjens tomt. Skadorna på flaket har polisanmälts.

– Det säger sig självt att det måste ha kommit med en väldigt hög hastighet. Det var tur att inget av barnen var ute och lekte på gården, säger Lasse Sundin.

Lasse Sundin berättar att han har haft kontakt med Trafikverket flera gånger för att få ett skydd mellan E4 och familjens fastighet.

– Bullret bryr jag mig inte om längre, vi har ju själva valt att bo här. Men vi vill ha något skydd för att inte riskera att få ned lösa föremål eller någon bil som kör av vägen, säger han.

När han har haft kontakt med Trafikverket har de gett avslag på hans önskan om att få ett avåkningsräcke monterat förbi huset. Han fick i stället erbjudande om att få ett plank med en totalhöjd på drygt åtta meter uppsatt mellan E4 och huset.

– Det finns ingen normal människa som vill bo bakom ett sådant högt plank, säger han.

– Att sätta upp avåkningsräcken av säkerhetsskäl för boende gör vi inte. Vi kan hjälpa till med bullerskydd, säger Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket.

Enligt honom har Trafikverket bedömt att den aktuella vägsträckan inte är ett trafikfarligt avsnitt av E4.

– Vill man ha ett skydd för fastigheten får man själv som fastighetsägare ordna det. Men vi för dialoger med fastighetsägare där vägarna bedöms som mer farliga, säger Thomas Pihl.

Mer läsning

Annons