Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefstjänsteman i Nordanstig i blåsväder

Verksamhetschef Ronny Spångberg i Nordanstigs kommun rev på eget bevåg sönder en inkommande allmän handling innan den var offentlighetsprövad.
Han meddelade inte sina chefer om åtgärden.
Spångberg tvingades igår att göra en pudel:
– Jag har handlat fel och galet. Förlåt mig.

Annons

I posten till Nordanstigs kommun på måndagsmorgon låg ett brev från företaget MCI Scandinavia och innehållet bestod av ett skrivet avtal om Vuxenutbildning i samverkan 2010". Det registrerades som en inkommande handling till omsorgs - och lärandenämnden. Den diarieförda handlingen med nummer 2009/3851 lämnades till verksamhetschef Ronny Spångberg.

HT begärde ut handlingen. Några minuter före kommunkontorets stängning meddelades att den inte lämnades ut. Den var privat och hade registrerats av misstag. Den skulle "lyftas" ut. Bakom beskedet stod just Ronny Spångberg. Några andra motiveringar lämnades inte. Ronny Spångberg är sedan flera år ordförande i rikstäckande VIS, Vuxenutbildning i samverkan. Denna funktion anses ha gynnat Nordanstigs kommun.

– Det är en ideell förening där jag sitter som arvoderad ordförande.

– Avtalet gällde föreningen, inte komvux. Men genom att jag jobbar i kommunen adresserades tyvärr en del brev hit, uttalade han igår eftermiddag.

På tisdagen begärde HT åter ut handling nr 3851, men då ifrån kommunens högste och juridiskt ansvarige tjänsteman, kommunchef Kerstin Oremark. När hon bad Ronny Spångberg skicka över handlingen fick hon chockbeskedet. Det existerade inte längre någon handling att ta ställning till och eventuellt sekretesspröva. Den var söndertuggad.

Det var en sammanbiten, besviken och arg kommunchef som igår beordrade verksamhetschef Ronny Spångberg att förklara sig.

Mer läsning

Annons