Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byvaktskrisen ska kunna lösas i Nordanstig

/
  • Byavakter, poliser, brandmän och politiker sammanstrålade för att diskutera förebyggande trygghetsåtgärder. Inbjudna av kommunens samordnare Christin Hübenette
  • Polisinspektören Stefan Trönnhagen:– Vi har anledning att vara självkritiska. Vi har inte hunnit backa upp som vi borde.
  • Kommissarie Josef Wiklund rapporterade om ett Nordanstig, som just nu har det relativt lugnt på brottsfronten.
  • Anita och Bernt Fernström rapporterar  att Gnarps byaspaning fungerar fortfarande.

– Bryt sockengränserna och slå ihop er till ett gemensamt gäng för hela kommunen.

Nordanstigspolisen Stefan Trönnhagen kastade ut en brandfackla när rekryteringskrisen hos byavakterna penetrerades på centralskolan i Bergsjö.

Annons

Värt att diskutera vidare löd de spontana kommentarerna bland närvarande de byavaktsrepresentanter och kommunpolitiker.

Trönnhagen är en av två polisinspektörer som avdelats ansvar för brottsförebyggande arbete i Nordanstigs kommun. Han blev djupt oroad av beskedet att Bergsjöföreningen övervägde att lägga ner verksamheten.

I ett sådant prekärt läge måste vi leta andra lösningar menar Stefan Trönnhagen. En utväg kunde vara att hjälpas åt och inte bara köra inom sina egna bygränser. Exempelvis åker en byavakt från Bergsjö och en från Gnarp tillsammans under en kontrollrunda.

– Vi är inte främmande för att samarbeta. Det som talar emot att vidga bevakningsområdet blir de långa körsträckorna och milkostnaderna. Synpunkten kom från Gnarps byaspanare, som hade eldsjälarna Anita och Bernt Fernström på plats.

– I Gnarp har vi lyckats hålla hyfsat fulltaliga styrkor. Allt som allt är vi ett 60 - tal antecknade på listorna. Men även här är inslaget av pensionärer betydande. Det är inte lätt att få med yngre Gnarspbor.

Andra förslag som dryftades var att samarbeta tidningsbud och hemtjänstens nattpatruller. De skulle kunna rapportera iakttagelser som kan hjälpa polisen. Maud Frestadius från Strömsbruk tyckte att byavakternas status bör höjas. De ska känna sig betydelsefulla.

Att intresset dalat i Nordanstig kan också bero på att det blivit betydligt lugnare.

– Om en by eller ett bostadskvarter drabbas av mycket brottslighet då stiger engagemanget bland invånarna, konstaterade polisens enhetschef Josef Wiklund

Det har varit tämligen lugnt på den kriminella fronten i nordöstra Hälsingland sedan årsskiftet. Årets första tre månader låg brottskurvan på en mycket låg nivå innanför Nordanstigs gränser.

Endast en stöldligas härjningar längs E 4:an sätter rejält avtryck i polisens statistik. Ligan specialiserade sig på tillgrepp av olika typer av verktyg

Bostadsinbrotten har varit sällsynta Endast två stycken registrerade under tremånaderspreioden.

Anmälningarna om skadegörelse är inte heller oroväckande många, men här råder ett konstant mörkertal.

Mer läsning

Annons