Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnadsnämnden i Nordanstig ger klartecken till asylboende i tidigare kommunhus

/
  • Det är i byggnaden till höger som asylboendet planeras.

Tidigare i år ansökte Fagerhov Förvaltning AB om att få bygga om före detta kommunhuset i Harmånger till asylboende. Den 29 april sa byggnadsnämnden ja.

Annons

Byggnaderna på fastigheten uppfördes på 1950-talet, och Harmångers – och senare Nordanstigs – kommun, höll sina fullmäktigesammanträden i den tidstypiska och enligt många unika fullmäktigesalen, i den vänstra flygeln. För ett år sedan beslutade dock fullmäktigeledamöterna efter votering att flytta sina sammanträden till Bergsjögården.

Läs om sista fullmäktigesammanträdet i salen.

Även Svenska kyrkan, som varit hyresgäst i byggnaderna, har nu flyttat sin verksamhet till den egna församlingsgården.

Fastigheten Bringsta 2:11 på Backvägen 1 har ägts av Fagerhov Förvaltning AB i nio år och fastighetsägaren sökte i februari tidsbegränsat bygglov för att få göra om kontorslokalerna i ena flygeln, där det finns lägenheter på övervåningen, till asylboende.

Efter fastighetsägarens kompletteringar och kommunikation med Norrhälsinge miljö- och räddningsnämnd – bland annat rörande brandsäkerhet – har byggnadsnämnden i Nordanstig vid sitt sammanträde den 29 april i år, beviljat tidsbegränsat bygglov om fem år för ändrad användning.

– Boendet är begränsat till en del av byggnaden som tidigare har varit kontor och beräknas ha 18-22 platser. Den del som tidigare användes som fullmäktigesal berörs inte av ansökan, berättar byggnadsinspektör Jessica Forsström, på Nordanstigs kommuns plan- och byggenhet.

Angränsande fastighetsägare kommer att underrättas brevledes. Inga yttranden från kringboende eller boende i området har kommit in under ärendeprocessen.

Helahalsingland.se har inte kunnat nå fastighetsägaren för kommentar.

Läs även om då Fagerhovs Förvaltning köpte fastigheten.

Mer läsning

Annons