Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor kämpar för skolhuset i Hårte

/
  • Tore Berglin, Jan Bäckman, Staffan Berg och Eva Gottvald Bruno hoppas att Svenska Kyrkan ska känna ansvar för bygden och låta Intresseföreningen Hårte Skola få överta skolhuset - som gåva.

Svenska Kyrkan vill sälja Hårte skolhus. Men den nybildade Intresseföreningen Hårte Skola kämpar för att skolhuset ska behållas som möteslokal.

Annons

Svenska Kyrkan köpte fastigheten för 4000 kronor av Jättendals socken 1960, sedan skolverksamheten lagts ner 1941. Lokalen har använts för såväl kyrkliga som profana ändamål, men nu har kyrkan för att minska kostnader börjat sälja sina lokaler. Även skolhuset i Hårte vill man sälja, för 650 000 kronor.

Intresseföreningen Hårte Skola har skrivit till kommunen för att få stöd för sin ambition att skolhuset blir kvar som möteslokal i byn.

– Vi har full förståelse för att kyrkan gör sig av med sådant de inte kan behålla, men detta hus har de ju köpt för att byborna skulle ha en gemensam lokal, säger Tore Berglin, som undertecknat skrivelsen till kommunen.

Att föreningen skulle köpa fastigheten för 650 000 kronor är uteslutet, säger interrimstyrelsens ordförande, Staffan Berg, som önskar att kyrkan kunde ge föreningen skolan.

– Man kunde villkora gåvan och undvika att huset säljs vidare, om det nu är det man befarar.

– Med satsningar på strandnära lägen, kustvägen och turismen vore ju skolan en verklig tillgång. Hårte har en ökad inflyttning av fast boende och det finns intresse både att öppna sommarcafé och att arrangera olika utställningar här, berättar Eva Gottvald Bruno, infödd hårtebo och medlem i föreningen.

Kyrkan har erbjudit ett arrende men föreningen tvekar:

– Risken är att vi inte kommer att orka med detta. Byggnaden är i dåligt skick och vi kan inte investera pengar vi inte har.

Kyrkonämndnes ordförande, Åsa Löf, c, är förvånad över att intresseföreningen skrivit till kommunen:

– De har fått ett utkast till ett arrendeavtal. Där finns ännu inga detaljer, så det är upp till föreningen att vara med och utforma villkoren tillsammans med oss, säger Åsa Löf, som väntar på svar från föreningen.

– Det bästa för bygden vore om skolan kan fortsätta vara en samlingslokal, det tycker ju båda parter. Vi har sträckt oss så långt vi bara kan för att inte någon ska bli upprörd.

Mer läsning

Annons