Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busschaufför dömdes för vållande till annans död - får fortsätta köra buss hos X-trafik

/

Under onsdagen kom beskedet att den chaufför som körde bussen i dödsolyckan i Stocka för ett år sedan, döms för vållande till annans död och kroppsskada. Nu kommenterar bussbolaget och X-trafik dödsolyckan och domen.

Annons

Det var i slutet av december förra året som en krock mellan en buss och en personbil inträffade i Stocka i Nordanstigs kommun. Bussen, som körde norrut, hamnade i fel körfält och kolliderade med en bil.

Hudiksvalls tingsrätt bedömer att busschauffören brustit i sin kontroll över fordonet, och att det ska ha gjort att bussen hamnat i mötande körfält. Man menar att flera omständigheter tyder på att busschauffören av något skäl inte haft tillräcklig uppmärksamhet på trafiken.

Läs mer: Efter dödsolyckan - busschauffören döms för vållande till annans död.

Busschauffören har förnekat gärningarna, som tingsrätten bedömer som oaktsamma. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer: Bussförare nekade till brott inför rätten

Chaufförens arbetsgivare, Mohlins bussar, kommenterar domen i ett mejl till tidningen genom företagets vd Robert Mohlin.

– Vi har tagit del av domen och konstaterar att det rör sig om ett så kallat oaktsamhetsbrott. Det vill säga ett brott som saknar uppsåt och vem som helst som brustit i uppmärksamhet i trafiken kan dömas för. Vår förare är sedan tidigare ostraffad och tingsrätten gör bedömningen att det saknas all anledning att befara att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Detta är en djupt tragisk händelse för samtliga inblandade.

Kommer föraren fortsätta att köra för er?

– Vi lämnar inga övriga kommentarer i detta ärende, skriver Robert Mohlin i ett mejl.

Läs mer: Åklagaren ansåg att bussföraren kom över i fel körfält

Läs mer: Så skrev vi i den första artikeln om händelsen

Mohlins bussar bemannar X-trafiks bussar i Hudiksvall och det var en linjebuss som var inblandad i dödsolyckan. Under utredningen har föraren fortsatt att köra buss för X-trafik.

– Det handlar om oaktsamhet i trafiken, för en tidigare ostraffad person, som under hela processen har fått behålla sitt körkort. Innan chauffören fick sin dom saknades grund för arbetsgivaren att ta föraren ur tjänst, skriver X-trafiks avdelningschef Marie Nordmark i ett mejl till tidningen.

– Utifrån domen gör chaufförens arbetsgivare bedömningen att föraren fortsatt kan vara i tjänst. X-trafik ser som beställare av entreprenörens tjänster ingen grund för att göra en annan bedömning, skriver Marie Nordmark.

Mer läsning

Annons