Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budord i Vision 2020 i krasch med verkligheten

/
  • Allmänheten upplever att vissa tjänstemän i kommunhuset inte ringer upp trots att de eftersökts.– Oacceptabelt. De ska svara, säger Mona Frannzén Lundin.

I samma veva som tre byföreningar i östra kommundelen redovisar skolbarnsföräldrarnas missnöje med högstadiebeslutet går Nordanstigs kommun ut i ett informationsblad och slår sig för bröstet om delaktighet och inflytande för medborgarna.

– Man går i taket. Delaktighet är det minsta man kan säga beslutsprocessen om Backens skola, kommenterar föräldern Ann-Sofie Ho-Ho i Strömsbruk.

Annons

Medborgardialog är honnörsordet i den Vision 2020 som inte utan framgång kablats ut i kommunens tätorter och byar. Men när visionskonceptet prövas mot den upplevda verkligheten i Harmånger. Strömsbruk och Stocka blir det kollisionskurs. En majoritet av föräldraopinionen i dessa orter känner sig helt överkörda i högstadiefrågan. Det kan Ann-Sofie Ho-Ho och hennes föreningskolleger intyga.

– Beslutsfattarna säger ett och gör ett annat. Vad ska vi tro när vi läser deklarationerna i Nordanstigarn, fortsätter Ann-Sofie Ho-Ho.

Kvalitets - och utvecklingsledare Mona Franzén Lundin är den tjänsteman som ska driva på om att intentionerna i visionsakten tillämpas i den kommunala verksamheten. Hon ska också lyssna av reaktioner och genomföra medborgarenkäter.

– Jag förutsätter att verksamheten tar till sig synpunkterna från föräldrarna i östra kommundelen och tar upp en fortsatt dialog. Sen är det ju så att kommunfullmäktige fattat ett beslut. Diskussionen om det var rätt eller fel måste ske med politikerna. Det kan eller får inte jag ha synpunkter på, säger Mona Franzén Lundin.

Som kvalitets - och utvecklingsledare sitter hon i kommunledningen. Dessutom i samma korridor som kommunchef och kommunalråd.

– Jag lämnar regelbundet mina synpunkter och de är inte alltid så behagliga att höra. Uppfattar jag kvalitetsbrister ska det fram, betonar hon.

Mona Franzén Lundin vill inte gå i clinch med de Ann-Sofie Ho-Ho och övriga i föräldraföreningarna. Den politiska processen om ett högstadium skedde innan tankegångarna i Vision 2020 stadsfästs. Hade beslutet tagits idag hade kravet på uttömmande information och dialogstått på pränt.

– Invånarna i Nordanstig har rätt att ställa krav hur vi sköter dialogen. Det kan bli påfrestande för både oss tjänstemän och förmodar jag också politiker att ändra på gamla inkörda förhållningssätt.

 

 

Mer läsning

Annons