Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på behöriga lärare oroar

/
  • En insats för att höja lärarkompetensen aviseras av förvaltningschef AnnKristine Elfvendahl.

Behöriga lärare för de högsta årskurserna i Nordanstig börjar bli en bristvara
Fram till nu har 1 - 7 lärare räddat situationen genom att också undervisa i åttan och nian.

Annons

– Förslaget i den nya skollagen säger att det blir tillåtet att gå ner och undervisa i lägre årskurser men inte att gå upp i högre hårskurser om ämnesbehörighet saknas. Det ställer oss inför nya krav. En satsning på kompetensutveckling blir nödvändig, kommenterar förvaltningschef Ann Kristine Elfvendahl.

Idag har grundskolan tillgång till elva behöriga 4 - 9 lärare. Tre av dem undervisar i svenska och samhällsorienterande (so) ämnen och tre har inriktningen matematik/naturorienterande ämnen (no). De övriga är två hemkunskapslärare, en idrottslärare, en kombinerad textil - och engelskalärare och en bildlärare. Till det kommer några äldre adjunkter.

Det här talar sitt tydliga språk menar AnnKristine Elfvendahl. Det är lärare som har behörighet att undervisa i årskurserna 8 och 9 som måste anställas framöver. Att några av 4 -9 lärarna pensioneras under de kommande åren förstärker rekryteringsbehovet.

Gruppen 1 - 7 lärare är tjugo till antalet, de flesta med svenska och so som ämnesinriktning. Normalt brukar dessa lärare även tjänstgöra i de två högsta årskurserna för att fylla luckorna.

Gruppen lågstadie - och mellanstadielärare samlar runt tjugo stycken. Alla mellanstadielärare är idag 55 år eller äldre.

Mer läsning

Annons