Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmän i Hassela tappar gnistan

/
  • Stig Jonsson lämnar inte bara brandmannajobbet utan också alla sina tunga politiska uppdrag. Endast i fullmäktige sitter han kvar om väljarna vill. Nu ska han Plyfamedarbetaren ägna fritiden åt föreningslivet i Hassela .

Geisten är borta. Ingen anstränger sig det där lilla extra längre.

Deltidsbrandmännen i Hassela är på väg att tappa sugen.

– Vi har uppenbara problem att få killarna att ta extrapass för att täcka upp vakanser. Jag förstår dem fullt ut.

Annons

Brandförman Stig Jonsson, 52 år, i Hassela beskriver hur uppgivenheten sprider sig. Om en och en halv månad stiger han själv av som brandförman efter hela 26 år som anställd deltidsbrandman i Hassela.

För honom är det ett dramatiskt steg. Stig Jonsson har " levt med brandkåren " i Hassela. Varit dess samordnare och allt i allo.

Men det beslut som fattades av miljö - och räddningsnämnden för Hudiksvall/Nordanstig fick även Stig Jonssons lojalitet att svikta. Med fyra man kan inte utryckningsstyrkan rökdyka och rädda liv utan måste invänta förstärkning. Det kan dröja 40 minuter innan Jättendalskåren är framme vid något av de stora riskobjekten i och kring Hassela.

Hans tre befälskolleger Lars Höglund, Magnus Axlund och Michel Högdahl gör honom sällskap liksom ett antal brandmän. Alla utom Högdahl tar helt avsked från deltidskåren. Han stannar men återgår till funktionen brandman. Elva deltidsanställda finns kvar i en utglesad kår senare i vår.

Stig Jonsson är minst sagt förvånad över att ledamöterna i räddningsnämnden inte tagit några som helst kontakter med honom eller någon annan i kåren. Inte ens de tre som representerar Nordanstig kommun, Rolf Colling, C, Jättedal Kalle Kjellin, M, Ilsbo och Dan Larsson, S, Stocka har hört av sig för att pejla Hasselabrandmännens åsikter. Samtliga tre ställde sig bakom beslutet att dra ner i Hassela.

Mer läsning

Annons