Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandåtalad kvinna erkände

/

Kvinnan kan dömas till psykiatrisk vård.

Annons

Den kvinna som tände eld på ett torp i Fiskvik, Bergsjö, befann sig enligt den rättspsykiatriska undersökningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, då händelsen inträffade. Det framkom i samband med onsdagens förhandling i Hudiksvalls tingsrätt.

Det var i november som kvinnan beslutade sig för att sätta eld på huset, ett obebott torp i Fiskvik. Kvinnan berättade att hon hade gått igenom en traumatisk händelse i huset när hon var barn, och att minnet aldrig hade bleknat.

– Det förstörde mitt liv helt, förklarade kvinnan.

Dagen då hon beslutade sig för att tända på huset hade hon vaknat i mammans stuga. Kvinnan redogjorde samlat och klart för vad som utspelade sig när hon kom fram till huset: först försökte hon att tända eld under en vägg, med hjälp av spån, pinnar och en blandning av brännbara vätskor.

– Jag gjorde en liten brasa, men det brann inte så bra. Så jag gick till en annan vägg, och där slog jag sönder fönstret och tände eld på gardinerna med min orangefärgade tändare.

Kvinnan ringde till sin terapeut, och åkte tillbaka till mammans stuga. Hon ringde till sin mor, och bad henne kontakta brandkåren. Så småningom dök polisen upp, och händelsen började rullas upp. Kvinnan medgav utan omsvep att det var hon som satt huset i brand.

Den rättspsykiatriska undersökningen har visat att kvinnan befann sig under påverkan av en allvarlig psykisk störning, och att det finns förutsättningar att överlämna henne för psykiatrisk vård.

Hon har suttit häktad fram till rättegången, och ska stanna kvar i häkte fram till dess att domen meddelas 11 januari.

Mer läsning

Annons