Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder ska bli brandsäkrare

/
  • Meddans sotaren Conny Andersson kontrollerar spisen går Sven-Erik Hägg igenom lite tips med Stefan Persson på hur man får ett mer brandsäkert hem.

– Hur många brandvarnare har du i huset, frågar Sven-Erik Hägg, brandman.
– En uppe och en nere, svarar Stefan Persson som bor i ett hus i centrala Hassela.

Annons

Stefan Persson får godkänt i antal brandvarnare. Och han får även positiva ord för att han har en brandsläckare hemma, även om brandmannen gärna ser att den vore större. En sex kilos pulversläckare bör alla som bor i hus ha hemma.

Det pågår ett informationsarbete i Nordanstig och Hudiksvall för att minska antalet husbränder. Sven-Erik Hägg, brandman, från Norrhälsinge räddningstjänst följer med sotaren Conny Andersson på hans besiktningar och informerar om hur man får ett mer brandsäkert hem. Informationen och besöken genomförs genom Glesbygdsprojektet. Målet är att minska antalet husbränder. Varje år är det ungefär 6000 bostadsbränder och 10 000 tillbud och småbränder i Sverige. Och brandskadorna kostar kring 1,2 miljarder kronor varje år. Ungefär 1000 personer per år mister livet pågrund av bränder.

– Vi måste få ned den här statistiken och för att lyckas måste vi arbeta mer förebyggande. Beslutet att medverka i det här projektet tog vi i höstas, och har alltså inget att göra med neddragningen av kåren i Hassela. Det är viktigt att den enskilde har kontroll över riskerna i sitt hem. Har man det så kan man också förebygga att någonting händer, säger Ulf Andersson, tillsyneförättare vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Sven-Erik Hägg besöker ungefär 16 hushåll varje dag. Först ska bostäder i Nordanstig besökas och sedan kommer turen till Hudiksvalls kommun.

– Jag kollar om de har fungerande brandvarnare och brandsläckare. Och jag försöker informera om vad man ska tänka på om det börjar brinna, säger Sven-Erik Hägg mellan två bostadsbesök.

Mer läsning

Annons