Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostad i sjöbod medför risker

/
  • I sjöbodarna i Hårte stod de flesta bryggorna under vatten. Flera av dem skadades av högvattnet eller av bryggor som slitit sig och drivit omkring i stormen. FOTO: STAFFAN BERG

Fritidsboende i sjöbod kan bli en dyr affär för efter höststormar, eftersom försäkringsbolag sällan ersätter skador orsakade av sjöhävning och översvämning.

Annons

Helgens extrema högvatten, på vissa håll mer än 120 centimeter över normalvattenstånd, har fått följder i synnerhet där sjöbodar byggts om till fritidsbostäder. Och det är inte givet att försäkringen täcker skadorna

För skador orsakade av högvatten/översvämning, sjöhävning, islossning etc erbjuder försäkringsbolag generellt inga försäkringar för sjöbod, båthus eller badhytt.

– Det finns en risk med den här typen av byggnader. Inreder man bostad i sjöbod ska man fundera över vad risken är och disktera med försäkringsbolaget, anser Olof Östblom, byggnadsskadechef på Länsförsäkringar. Och Robert Nybom, skadereglerare på Dina Försäkringar Helsinge, påpekar:

– Det är ju inte en fråga om det blir översvämning, utan när. Skulle man försäkra och sedan få bryta upp golven vart 10-20:e år vore det en dålig affär för försäkringsbolagen.

Sören Elf, ombud och rådgivare på Dina Försäkringar Helsinge, brukar förklara villkoren vid besiktning:

– Om byggnader ligger ute i vattnet eller precis på kanten säger jag att det skulle bli extrema premier att försäkra för översvämning och högvatten och att det bara går att försäkra för brand, och det förstår folk.

Mer läsning

Annons