Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland gravar och minnen

/

Bakom gravstenarna på kyrkogården i Bergsjö döljer sig många historier.

Annons

På torsdagen höll Lars Östberg sin årliga kyrkogårdsvandring vid Bergsjö kyrka. Nästan 30 personer kom för att ta del av historierna om människorna som har bott i Bergsjötrakten. Kyrktornet reser sig idag högt mot himlen, men det var bara en liten del av kyrkan som klarade sig i den stora branden 1842. I stort sett ramlade hela kyrkan ihop, bara murarna stod kvar när elden släckts.

– Det började brinna i byn och elden spred sig och hoppade mellan husen. På tre timmar var allt över, säger Lars Östberg och berättar att inga människor kom till skada den dagen i april 1842.

Kvällens vandring går mellan gravarna, från handlare August Nordins grav till byns ligister för hundra år sedan. Lars Östberg berättar om många människoöden. Kunskapen har han fått genom att bland annat intervjua ett stort antal personer som berättat om sin uppväxt, sina föräldrars och mor- och farföräldrars uppväxt i Bergsjö. Han berättar om familjer som lämnade Bergsjö för att testa lyckan i Amerika, om släkter som bråkade med varandra och om personer som av olika anledningar valde att ta livet av sig.

En del människors öden finns det ingen dokumentation om, andra livsöden är mer kända.

Under vandringen mellan gravarna visar Lars Östberg gamla svartvita fotografier på en del av de människor som han berättar om. Medan en bild på en yngre man skickas runt berättar Lars Östberg om handlaren August Nordin.

– Han var en mycket omtyckt handlare och hade sin affär där ICA har sin butik idag. Han sa alltid tack och välkommen åter till alla sina kunder, även om det varit in någon i butiken som försökt tjata till sig snus, berättar Lars Östberg.

Mer läsning

Annons