Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkbacken hotas än en gång av nerläggning

/
  • Den äldre låga delen byggdes som ålderdomshem i slutet av 1950 - talet då Hassela var en egen kommun.
  • För snart 25 år sedan utökades dåvarande servicehuset ut med ett byggnadsblock i tre våningar som inrymde större lägenheter med balkonger.

Äldreboendet Björkbackens existens ifrågasätts åter. Nu i en färsk tjänstemannautredning när budgetmanglingen går in i skarpt skede.

En avveckling på sikt föreslås.

Att stänga kommunens minsta särskilda boende bantar nio miljoner kronor i driftskostnader.

Annons

Det saknas inte sprängstoff i de handlingar som politikerna ska brottas med. Bara inför nästa år måste kostnaderna tryckas ner med 10 miljoner kronor (mkr) för att klara tilldelad ram på 261 miljoner kronor.

Det är nu knappt fem år sedan som Björkbacken senast pekades ut som ett hett sparobjekt.

Nu återkommer förslaget att på några år sikt avlägsna det särskilda boendet. Det skulle bli möjligt genom den omstrukturering av äldreomsorgens boendeformer i Nordanstigs kommun som samtidigt pågår.

Liksom företrädaren Mats Collin gjorde 2007 så pekar nuvarande förvaltningschef Karin Bohlin i sitt analysmaterial på det faktum att Hasselahemmet med sina 22 platser är det dyraste att driva. Kostnad per budgeterad plats är 405 000 kronor. Jämförande siffra för Sörgården i Bergsjö med 35 platser är 370 000 kr per omvårdnadsplats. För Bergesta i Gnarp med totalt 32 platser är kostnaden 365 000 kr per plats och för Hagängsgården i Harmånger med 49 platser gäller 371 000 kronor i jämförelse..

Omsorgs - och lärandeförvaltningen listar även negativa konsekvenser av att verkställa en stängning. Personal motsvarande 15 heltidstjänster ska bort. Längre väntetid efter fattade biståndsbeslut och därmed risk för vitesbelopp. Trycket på yttre hemtjänsten ökar,

Parallellt med Björkbackens sorti införs trygghetsboenden som ett alternativ mellan kvarboende hemma och särskilt boende.

I den nyaste delen av Hagängsgården i Harmånger omvandlas tolv lägenheter. Trygghetsboende planeras även i "pensionärslängorna" Vid Bållebergsvägen i Bergsjö och intill Bergesta i Gnarp. För att kompensera bortfall av omvårdnadsplatser byggs Sörgården om. Förtätning ger åtta nya platser.

Mer läsning

Annons