Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilförare vill frias från rattfylleri och smitning

På tisdagen ställdes en man i 60-årsåldern inför rätta för rattfylleri och smitning från trafikolycka. Han försvarar sig med att han befann sig i en nödsituation.

Annons

Mannen från Stockholmstrakten berättade vid rättegången i Hudiksvalls tingsrätt att han snubblade och föll utför en trappa i sitt fritidshus under älgjaktsveckan i höstas. Han föll så illa att högra axeln gick ur led.

Han fick hjälp av en granne att byta kläder och satte sig sedan i bilen för att åka till Hudiksvall med högra armen obrukbar. Han såg inga andra alternativ.

I höjd med Bergsjö kolliderade han med en häst.

Mannen hävdar att det var hästen som sprang in i hans bil. Ett vittne såg från sin bostad att det stod tre hästar på vägen och att bilföraren körde rakt in i klungan så att en av hästarna studsade i väg från bilen.

Mannen fortsatte färden till Hudiksvall. Där bad han personalen att ringa polisen och rapportera olyckan.

Men åklagaren ansåg att mannen inte befann sig i en nödsituation och det fanns andra alternativ än att själv sätta sig bakom ratten.

Dessutom ansåg åklagaren att det i skuldfrågan om smitningen inte har någon betydelse om hästen blev påkörd eller om den sprang in i bilen.

- När han valt att ta bilen faller det ett tungt ansvar på honom att vidta nödvändiga åtgärder, sade åklagaren som pläderade för ett kraftigt bötesstraff.

Försvarsadvokaten menade att mannen hade gjort vad han kunde i situationen när han anmälde olyckan på sjukhuset. Advokaten krävde friande dom.

Tingsrättens dom faller om två veckor.

Mer läsning

Annons