Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag till fortsatt utredning vid sågen i Stocka

Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, får en halv miljon kronor i bidrag för att fortsätta utredningarna vid Stocka sågverk.

Annons

Stocka sågverk är ett av länets mest prioriterade förorenade områden. Nu får SGU en halv miljon kronor för att fortsätta sina åtgärdsförberedande undersökningar i området.

Läs mer: Här är marken giftig

Vid Stocka sågverk har man bedrivit industriverksamhet i 100 år, bland annat olika metoder för träskyddsbehandling. Där finns nu dioxin i både mark och sediment, och i marken och grundvattnet finns tungmetaller, kolväten och olja. Området har riskklass 1 och länsstyrelsen vill att arbetet med förberedelse för åtgärder fortsätter.

Läs även: Stort mörkertal om spridning av dioxin

En projektgrupp där SGU, länsstyrelsen, Nordanstigs kommun och Holmen Skog AB ingår har börjat jobba med åtgärdsförberedande utredningar. Projektgruppens arbete avbröts när Naturvårdsverket inte godkände ansvarsförhållandena, men nu bedömer länsstyrelsen att det inte är någon risk att staten får stå för en alltför stor del av kostnaden. Andra verksamhetsutövare har hittills betalat cirka 9 miljoner kronor för utredningar och åtgärder.

Läs också: Miljögifter tas bort vid Håstaholmen i Hudiksvall

Bidraget kommer från Naturvårdsverket och förmedlas av länsstyrelsen. Hittills har bidrag på 1,25 miljoner kronor förmedlats, och mer pengar kommer att behövas enligt länsstyrelsen.

Läs mer: Sanering efter sågverk på gång

Läs också: Sanering i Stocks byter huvudman

Mer läsning

Annons