Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvärlig skogsbrand med mycket rök

/

En kraftig skogsbrand utbröt på torsdags eftermiddagen i Kitte utanför Bergsjö. En skogsmaskin tros ha orsakat gnistbildning som antände den mycket torra marken på hygget.

Annons

Räddningstjänsten från Hudiksvall och Jättendal, totalt 14 man och sex bilar, kämpade med att få branden i Kitte under kontroll på torsdagseftermiddagen. Kraftig vind gjorde att den eldhärjade ytan till en början växte sig allt större. Som mest brann det på ett område på ungefär 100 gånger 200 meter.

– Det var väldigt mycket rök på platsen och de hade svårt att nå fronten för det blåste väldigt mycket. Det krävs bara lite vind nu för att elden snabbt ska sprida sig till ett stort område, säger Lennart Juhlin, befäl i beredskap under torsdagskvällen.

Räddningstjänsten koncentrerade sig på att släcka kanterna för att på så sätt förhindra spridning av elden. Det blåste kraftigt vilket förvärrade släckningsarbetet. Flera stora rishögar orsakade kraft rök. Två tankbilar hjälptes åt med att pumpa upp vatten i slangarna. De fick växelvis åka till vattenverket i Bergsjö för att fylla på tankarna som snabbt tog slut under släckningsarbetet.

Elden startade på ett nyhugget hygge cirka 500 meter från närmaste väg. Räddningstjänsten tvingades invänta en skogsmaskin som kunde hjälpa till med att få upp brandslangar till området. Terrängen är besvärlig och räddningstjänsten använde sig även av fyrhjulningar för att frakta upp släckningsutrustning till området.

– Mannarna blir kvar ett par timmar under kvällen för att blöta ned marken ordentligt, sedan kommer eftersläckningsansvaret att lämnas över till Holmen Skog som har skött avverkningarna i området, säger Lennart Juhlin.

Elden ska ha startats efter gnistbildning från en skogsmaskin. Det är mycket torrt i hela området, under torsdagen låg området på den högsta nivå när det gäller brandrisken.

– Det är yttersta försiktighet som gäller nu tills det kommer rikligt med regn, det är snustorrt i markerna. Och det ska gälla olika restriktioner när det här så här torrt för avverkning. Men jag vet inte vilka restriktioner som Holmen vidtagit i det här fallet, säger Lennart Juhlin.

Räddningstjänsten lämnade på torsdagskvällen över ansvaret till Holmen Skog som ansvarar för eftersläckningsarbetet.

Mer läsning

Annons