Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsjöverkstad vinnare i krisen

/
  • Mats Persson blev sin egen när han var strax över fyrtio. Då hade han nästan 25 års erfarenhet som anställd verkstadsreparatör hos olika arbetsgivare.
  • Teamwork är a och o för att det ska fungera att beta av jobben rask takt. Mats Persson och Roland Vedin lagar skärmarna på ett släp till en tung lastbil.

Lågkonjunkturen har blivit rena högkonjunkturen för reparationsverkstaden Bergsjö Svets och Rep. – Företagen väntar med att köpa nytt. De lagar sin befintliga maskinpark istället. Vi har späckat med order fram till oktober, beskriver ägaren Mats Persson.

Annons

Den ekonomiska krisen har också sina vinnare i verkstadsbranschen. När omsättningen faller för de stora och medelstora företagen stiger den i Mats Persson företag.

– Jag och mina två anställda reparatörer har fullt upp varenda minut för närvarande. Så vi undrar om vi vågar ha semesterstängt i sommar. säger han

Det är grävmaskinfirmor, lastbilsåkerier och andra entreprenörer över hela södra Norrland som vänder sig till Bergsjöverkstaden när någon utrustning har havererat. Under sina tre år som egenföretagare har Mats Persson stegvis vidgat nätet av kunder till både Östersund, Härnösand, Sundsvall och Söderhamn.

– Jag är glad att vi inte frestats att binda upp oss i något legoavtal eller långtidskontrakt. Risken är ju överhängande att dras med i en nedgång om man blir beroende av några få.

– Dessutom är priserna så pass pressade att det knappt blir några marginaler kvar.

Han liknar istället sitt företag vid en akutklinik. När en grävare eller hjullastare går sönder ute på ett jobb måste den lagas så fort som möjligt. Driftavbrotten kostar stora pengar för entreprenören.

– Många gånger kastar vi oss ut och reparerar på plats. Är det frågan om mer komplicerade ingrepp är det rationellare att utföra jobbet i verkstadshallen på Svanbacken, förklarar Mats Persson.

I höstas skedde två milstolpar för småföretagaren Mats Persson. Då bildade han ett aktiebolag och då stod nybygget på Svanbacken i Bergsjö färdigt. En investering på hela 3,5 miljoner kronor inklusive maskininventarier. Genomförd strax innan bankerna stramade åt krediterna.

 

Mer läsning

Annons