Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsjögårdens styrelse är chockad

/

Styrelsen för Föreningen Bergsjögården är både chockad och förvirrad när de nås av kommunstyrelsens kovändning att ompröva tidigare fullmäktigebeslut att köpa fastigheten.

Annons

– Vad sysslar man med i Nordanstigs kommun, undrar Karin Sundblad som varit med och utformat en svarsinlaga adresserad kommunstyrelse och de båda kommunalråden.

Bergsjögårdens styrelse kräver genom sin ordförande Marika Engberg besked om köpet av Bergsjögården ska fullföljas av Nordanstigs kommun. Annulleras det tänkta förvärvet måste skarpa åtgärder vidtas.

Det var på årets första kommunstyrelse som köpet av Bergsjögården åter dök upp på dagordningen. Folkpartiets Ove Wallberg har hela tiden varit skeptisk till att den ekonomiskt hårt trängda kommunen ska hostan upp 0,6 miljoner kronor och dra på sig ytterligare fastighet. En byggnad som dessutom är behäftad med en rad brister. Kritikerna mot ett omgående köp hävdar att vitala delar av lokalerna underkänts vid genomförda brandsyner.

Wallberg vill se ett omtag och en utredning om alternativet kommunal borgen. Från att ha haft fyra av tretton ledamöter med sig i kommunstyrelsen den 6 november 2011 blev uppslutningen nästan total den 26 januari.

Med anledning av denna ombytlighet i ärendets hantering anser Bergsjögårdens styrelse att den prekära situationen än en gång måste påtalas.

– Vi har förespeglats att försäljningen skulle kunna genomföras första kvartalet i år. Därför har vi avvaktat och " suttit still i båten", skriver styrelsen och dess ordförande Marika Engberg.

Det aktuella läget för Bergsjögården är mycket mörk.

Ekonomin befinner sig i kraftig obalans. Låneutsikterna är små. Det dröjer inte länge innan styrelsen tvingas ställa in betalningarna, tillsätta en god man och undersöka möjligheterna till ackord. Om borgenärerna säger nej avgår styrelsen och den före detta godtemplargården med tillbyggnader bjuds ut på den kommersiella fastighetsmarknaden.

Största fordringsägare är Handelbanken i Bergsjö men också till kommunen och dess bostadsbolag finns betydande skulder för bland annat obetalda värmeräkningar.

Mer läsning

Annons