Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsjöbor kan köpa in sig i vindkraftverk

/

Tre kilometer norr om Knoppe byggs två tvillingverk som båda ska drivas i nystartade driftbolag.

I det ena kan Bergsjöbor bli delägare genom att köpa aktieposter för 40 000 kronor styck.

Annons

Nyvallsåsen Vind AB bildas i mars/april och ska få aktiekapitalet 14 miljoner kronor. Vindkraftverket är som övriga av projektören och byggherren Eolus Vind AB i Hässleholm tillverkat av Vestas. Verket ska kunna producera 5,9 miljoner kilowattimmar kWh per år.

Totalt kommer det att kosta 34,8 miljoner kronor att uppföra vart och ett av de två vindkraftverken som förses med generatorer på 2,0 megawatt och med tornhöjden 105 meter.

Vindkraftprojektören Eolus Vind AB med huvudkontor i Hässleholm har som affärsidé att leverarea nyckelfärdiga vindkraftverk som efter slutbesiktning säljs ut. Nyvallsåsen AB kommer att låna närmare 29 miljoner kronor i bank och det motsvarar 60 procent av totalkostnaden.

De andra av kraftverken läggs i ett driftbolag där varje andelsägare måste satsa hela 4,35 miljoner kronor. Sammanlagt åtta andelar säljs och respektive andelsägare ska själv svara för finansieringen.

Raggningen av aktieägare respektive andelsägare pågår för fullt. Ett första säljmöte har hållits och ytterligare ett kommer att hållas. Den 31 december 2011 ville Eolus Vind ha in intresseanmälningar. Senare i vår ska de två bolagen formeras med interimsstyrelser. I oktober ska tvillingarna Vesta 90 på Nyvallsåsen snurra.

Mer läsning

Annons