Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsjöbon vill frias men hovrätten skärper straffet

/

En Bergsjöbo kom in på mötande körbana på Essingeleden. Orsaken till frontalkrocken var en hjärnblödning hävdar Bergsjöbon som nu döms till fängelse.

Annons

Det var i februari 2013 som Bergsjöbon befann sig i Stockholm där en god vän skulle begravas. Bergsjöbon var deprimerad och berättar att han blev kraftigt berusad. Han vilade en dag och bestämde sig sedan för att åka hem.

Läs mer: Fängelse för krock på E 4

Men vid midnatt den 20 februari körde han upp på Essingeleden och körde söderut på den norrgående körbanan. Han mötte flera bilar innan det kom en bil i den vänstra filen och det blev frontalkrock

Han uppger själv hur han upplevde att hans synfält förändrades under resan på liknande sätt som det gjort vid en tidigare hjärnblödning.

Han fick allvarliga skador och i den mötande bilen färdades fyra personer där två fick allvarliga skador och de andra lindrigare skador. Det var lyckliga omständigheter utanför Bergsjöbons kontroll som gjorde att detta inte blev en dödsolycka konstaterar Stockholms tingsrätt i sin dom.

Läs mer: Poliskrockare nekar till mordförsök

Men domen överklagade Bergsjöbon till Svea hovrätt och yrkar på nytt att han ska frias från ansvar på grund av sjukdom.

Nu har hovrätten sagt sitt. Bergsjöbon hade 2,84 promille alkohol i blodet vid olyckstillfället och det finns ingenting i journalerna som talar för att han verkligen fått en hjärnblödning konstaterar hovrätten.

Alldelens oavsett avsåg han att köra bilen under alkoholpåverkan och tog därmed risken att skada andra människor. Sedan 2010 har synen på grova vållandebrott skärpts och det kan därför inte bli annan påföljd än fängelse skriver hovrätten.

Läs mer: Efter dödsolyckan - nu åtalas bussföraren

Eftersom Bergsjöbon själv fick allvarliga skador vid olyckan sänks straffet med två månader, så att han döms till 10 månaders fängelse av Svea hovrätt. Det innebär en skärpt dom från tingsrätten

Han fälls för grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik samt grovt rattfylleri.

Mer läsning

Annons