Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beredskap för krissituationer

/
  • Tomas Skogstjärn från civilförsvarsförbundet visar hur en kombinerad ficklampa och radio fungerar.

När det sker en kris eller katastrof gäller det att vara förbered. Men långt i från alla vet vad man ska göra i fall samhället slutar fungera, enligt Tomas Skogstjärn som är instruktör inom civilförsvarsförbundet.

Annons

– Vi brukar säga bättre förberedning än eftertanke, säger Tomas Skogstjärn.

Vid stora bränder, kemikalieolyckor eller kraftiga stormar kan delar eller hela samhällen slås ut. När stormen Gudrun drog in över södra Sverige var det byar som var utan ström i över en månad.

– Väder och vind påverkar jätte mycket. Och det kommer att påverka ännu mer i framtiden i och med klimatproblemen. Men vet vi vilken beredskap vi har hemma för att klara av det? säger Tomas Skogstjärn.

På torsdagskvällen hölls en föreläsning om säkerhet i vardagen och i kris på Hamnlyckan i Mellanfjärden. Civilförsvarets vision är att man ska vara trygg i ett tryggt samhälle.

– Överlag är många invaggade i en falsk trygghet. Man tror att allting fungerar i samhället, och det gör det oftast också. Men blir man till exempel utan el under en längre tid är det många som står nollställda, säger Tomas Skogstjärn.

Han berättar att de som bor i lägenheter inne i städer ofta är mer sårbara än de som bor i hus på landet. Men det är också vanligt att de som bor i en lägenhet känner sig trygga med närheten till en stad. I ett hus finns det ofta en vedspis som det går att elda i och på det sättet hålla värmen och kunna laga mat. Man ska se till att man bland annat har tändstickor hemma, ljuslyktor och gasolkök. En batteridriven radio så man kan följa med i nyhetsrapportering kring händelsen och en ficklampa är andra bra saker som civilförsvarsförbundet har på sin lista som man bör ha hemma.

– Vi håller kurser för att ge möjlighet att man ska kunna ta ansvar för sig själv vid olyckor, man ska veta vad man kan göra om det uppstår en kris, säger Tomas Skogstjärn.

Mer läsning

Annons