Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bedrövlig bild av kommunen"

/
  • – Detta är den bild folk kommer att ha av Nordanstig – bedrövligt! säger Petra Modée, (V),

För sjunde gången granskas Sveriges kommuners miljöarbete. Och för Nordanstig ser det tämligen dystert ut: 213:e plats.

Annons

I fjol låg Nordanstig mitt i bland Sveriges kommuner, plats 135, i tidningen Miljöaktuellts miljörankning. Nu redovisar tidningen resultatet utifrån en egen enkät och aktuella uppgifter från Vattenmyndigheterna, Energimyndigheten, Kolada-databasen (Kommun- och landstingsdatabasen), Boverkets miljömålsenkät, Håll Sverige Rent, Ekomatcentrum, Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket.

– Mycket de letar efter kommer de inte att hitta: kommunen lämnar inte in statistik. Det är bedrövligt, säger, Petra Modée, (V), som nyligen interpellerade med kommunstyrelseordförande Monica Olsson, (S), om kommunens miljöarbete.

– Vi skulle definitivt ligga bättre till om man bara berättade hur man jobbar. Men det verkar som att man inte är medveten om konsekvenserna.

Hur menar du?

– Jag tror vi är bättre än rankningen säger. Men detta är ett symptom på att kommunens politiker saknar strategier och mål. Slumpen avgör om det finns någon intresserad tjänsteman som engagerar sig. Sorgligt. Detta borde majoriteten göra mer av.

Du satt ju i majoriteten förra mandatperioden?

– Ja, och vi från V var inte tillräckligt duktiga på att driva våra frågor. När vi diskuterade vilka partier som skulle ingå i majoriteten denna mandatperiod, valde vi att kliva av, vi fick inte igenom de frågor vi tyckte var viktiga.

Vilka frågor?

– Bland annat att anställa en miljösamordnare. Så blev det inte. Men jag ger inte upp. Och miljöbokslutet kommer fortare och fortare för varje år. Ett steg åt rätt håll även om själva bokslutet inte alls är så bra som det borde.

Hudiksvalls kommun hamnade på plats 116, en ökning med 31 från 2014. Bästa miljökommun 2015 är Örebro, sämst är Nordmaling.

Mer läsning

Annons