Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre företagsklimat i sikte

/
  • Nu ska en ny näringslivsstrategi tas fram i Nordanstig, lovar David Lindqvist.

Efter en störtdykning i fjol har Nordanstig gjort ett rejält ryck uppåt i företagsrankningen som Svenskt Näringsliv sammanställt.

Annons

År för år hasade Nordanstig neråt i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimat: från plats 227 år 2012, året efter 229 och i fjol 277 av 290 kommuner . I år har bara Ovanåker en bättre placering bland hälsingekommunerna med sin 193:e plats.

David Lindqvist, ansvarig för näringslivsfrågor i Nordanstig, tycker kommunen kommit en bit på väg.

Har någon särskild insats lett till detta?

– Det är ett resultat av bland annat näringslivskontorets arbete. Framför allt vill jag lyfta näringslivssekreterare Barbro Björklunds insatser. Men vi kan inte luta oss tillbaka – nu måste höstens arbete gå ut på att ta fram en ny näringslivsstrategi som är ännu bättre.

Kan en ny näringslivsstrategi göra skillnad?

Vi har redan ett näringslivsråd och ska nu också skapa ett kulturråd och i nya näringslivsstrategin ska också kultur och turism ingå tillsammans med företagande. Vi är en liten kommun och alla de här sakerna sitter ihop.

På vilket sätt kan kommunen stötta riktigt små företag?

– Genom att hjälpa så konkret som möjligt, så de inte fastnar i byråkratin. Exempelvis har tjänstemännen gått en utbildning, Förenkla helt enkelt, som ska hjälpa oss att inte jobba så fyrkantigt.

Du är socialchef också, och vill koppla samman integration och näringsliv, hur då?

– En ny lagstiftning är på gång. Där kan kommuner rikta insatser genom att ställa krav vid upphandlingar – även på personalstruktur hos entreprenörerna. Exempelvis kan vi kräva att företag som lägger anbud ska ha 25 procent utlandsfödda, eller personer med speciella behov. Då kan vi lägga mer kraft och fokusera på att integration och näringsliv sammanförs , och vi får då synergieffekter.

Mer läsning

Annons