Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnskötare lågavlönade i Nordanstig

/
  • Barbro Östlund är ordförande i sektion 27 i Nordanstig. Kommunals treåriga avtal går ut sista mars.
  • Löneläget är just nu det minsta bekymret för Barbro Östlund när de kommunala jobben privatiseras i accelererande takt. 76 personliga assistenter ska bort när Nordanstig köper upp entreprenör

Barnskötare och elevassistenter i Nordanstig ramlar långt ner på listan när de aktuella lönerna i Sveriges kommuner jämförts.
Medellönen är 700 kronor lägre än riksgenomsnittet.

Annons

Det är tidningen Kommunalarbetaren som analyserat lönelistorna för de kollektivanställda som arbetar inom barmomsorg, förskola och grundskola. Kommunals sektionsordförande Barbro Östlund blir inte särskilt upprörd när hon läser artikeln. Utslaget för Nordanstigs del var inte oväntat. Även om det inte är smickrande att parkera i bottenhalvan.

– Det haltar lite för vår del. Dagbarnvårdare är också inräknade och den yrkeskategorin finns inte här längre, säger Barbro Östlund.

I dagsläget har Nordanstig 32 barnskötare tillsvidareanställda på kommunalt drivna förskolor. Elevassistenter och skolvärdar är 17 till antalet.

En 19 - årig nyutbildad barnskötare får 17 900 kronor i utgångslön. Den högsta barnskötarlönen når 23 400 kronor. Medellön 19 971 kronor. Kombinationen goda kvalifikationer och flera tjänsteår är faktorer bakom lönelyft över garantidelen.

De lägsta betalda nyanställda elevassistenterna får 18n 670 kronor. Topplönen når 24 550 kronor. Medellönen är 20 691 kronor.

Mer läsning

Annons