Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamiljer och äldre i fokus för Kd

/
  • Siv Bergström, Maria Karström och Carl Lundgren tycker att barnfamiljerna och de äldre ska få större valfrihet.

Valfrihet är a och o för Nordanstigs Kristdemokrater inför det kommande valet . Det gäller inom såväl barn- som äldreomsorgen.

Annons

 – Vårdnadsbidraget är en av våra hjärtefrågor och vi lovar att göra allt vi kan för att få igenom det. Familjerna är själva bäst på att ta hand om sina barn och vi vill att vårdnadsbidraget ska höjas till 6000 kronor mot nuvarande 3 000 kronor, sa Kristdemokraternas tvåa på kommunlistan, Carl Lundgren, inför en liten skara som samlats i Bergsjö gårdens aula under tisdagskvällen.

Kristdemokraterna ser också att det satsas mer på en kvalitet i förskolan med mindre barngrupper och andra alternativ som familjedaghem, som också ska ha lättare att ha helgis och nattis för ensamstående föräldrar.

Även inom äldreomsorgen råder enighet inom partiet för att det måste finnas en valfrihet som ska genomsyras av en så kallad värdighetsgaranti, med till exempel seniorboenden där äldre ska ha möjlighet att bo i lägenheter i närheten av ett äldreboende, som Bergesta.

– Det ska även finnas mer aktiviteter på våra äldreboenden, säger Siv Bergström.

Och när det gäller just föreningsverksamhet så riktar sig Kristdemokraterna framför allt till äldre och ungdomar. De menar att det är viktigt med ett aktivt föreningsliv eftersom det är det som också bygger ett samhälle och välkomnar nyinflyttade och får folk delaktiga i bygden.

Familjeorienterad skola, namnet avslöjar att Kristdemokraterna gärna ser att familjen involveras mer i barnens skolgång.

– Vi är övertygade om att barnens skolgång påverkas enormt av vad som händer i hemmet, säger Maria Karström. Hon ser Gnarpskolan som ett föredöme när det gäller att arbeta med elever som varit lite stökiga. Där har mamma eller pappa fått komma till skolan och suttit med sitt barn vid två tillfällen i veckan under en åtta veckors period, tillsammans med en lärare eller kurator.

– Det har varit fruktansvärt framgångsrikt, säger hon.

Så slutligen som nummer fem på viktiga valfrågor för Kristdemokraterna, turistnäringen.

– Det finns mycket vi kan göra för att göra vår kommun mer lättillgänglig. Vi behöver också göra en bättre inventering av vad som finns, säger Carl Lundgren som bott många år i USA och numera bor i Gnarp.

Han tycker att man måste lyssna mer på folk i bygden och föreningar som Naturskyddsföreningen för att få mer feedback om vad som behöver göras.

 – Vi ska Jungfrukustvägen och havet mer lättillgänglig med bättre väg, bra skyltning och bra parkering. Ta exempelvis Hassela som fantastiskt exempel med det pågående äventyrslandet, S:t Staffans kapell och skidanläggningen. Vi måste visa på allt som kan dra hit folk till kommunen, för vi vill ju i förlängningen att de ska flytta hit också, säger Carl Lundgren.

Mer läsning

Annons