Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen slutförde Anders Hammares bok om Fiskarminnen från Mellanfjärden – nu släpps boken i midsommar

/
  • Nu är boken klar – handen med pennan är Anders Hammares,
  • Att berätta om livet förr och nu, och att samla material, låg Anders Hammare varmt om hjärtat.

Hjärtat brann för arkeologi och livet förr, det märks tydligt i Mellanfjärdsbon Anders Hammares allra sista bok, som hans barn nu sammanställt och släpper i midsommar.

Annons

"Texten i den här skriften är en bearbetad avskrift av den handskrivna bok som Albert Harning efterlämnade."

Så inledde Anders Hammare själv sitt förord till den bok som hans båda barn, Anne och Mikael, nu har färdigställt. Vid hans bortgång för två år sedan , fanns ett gediget material att gå vidare med, och i ungefär ett och ett halvt år har Anne och Mikael jobbat med att få allt klart – allt mer frenetiskt den senaste tiden.

Själva huvudunderlaget, anteckningsboken En gammal fiskares minnen, fick Anders Hammare då han fyllde 50, och han jobbade med att sammanställa ett manus för tryckning. Många fotografier från Mellanfjärden med omnejd, samt bilder av illustratören och konstnären Gunilla Schelin finns med i den nu färdiga boken, som omfattar 124 sidor. Anne Hammare är stolt och nöjd över att uppdraget nu är slutfört:

– Vi har jobbat i perioder med detta, kompletterat och korrigerat. Vi har fått mycket hjälp av flera Mellanfjärdsbor. Nu är det klart och det känns så bra. Boken är så fin, det är så roligt – vi vet ju hur mycket det här betydde för pappa, vi pratade mycket med honom om detta den sista tiden.

Läs mer om Anders Hammares forskning .

Tillsammans med sin make, Sven, och brodern Mikael Hammar, ska Anne vara i Mellanfjärden på midsommaraftonen och sälja boken i en av bodarna.

– Alla intäkter går till Anders Hammares minnesfond. Vi har kontakt med föreningarna i Mellanfjärden och fondens pengar går tillbaka till Mellanfjärden, som pappa ville ha det. Vi har tryckt upp 60 exemplar, finns efterfrågan trycker vi fler. Vi hoppas och tror att den ska vara intressant för många. Kanske kommunens äldreboenden skulle vilja ha högläsning ur boken, många känner nog igen sig i det liv som beskrivs.

Läs även om Anders Hammares sista önskan .

Anders Hammares första bok, Jättholmarna – Från Forntid till Nutid, finns också med, och här kommer en spännande nyhet, berättar Anne:

– Vi ska arrangera båtturer från Mellanfjärden till Jättholmarna tre gånger i sommar, med Björn Larsson. Mikael ska guida utifrån de platser som finns markerade på kartan i boken. Det var något pappa ville, och nu ska vi spinna vidare på det.

Blir det fler böcker utifrån material som Anders Hammare hade?

– Jag vet inte. Han har sparat så otroligt mycket, vi får ta litet i taget. Han har arkiverat och sparat urklipp och foton och annat från sina resor och annat, men allt måste få ta den tid det tar.

Mer läsning

Annons